BiH
1.3k

Svih pet rudara će u ponedjeljak biti ispraćeno na posljednji počinak

Piše: M. N.
Na području Federacije BiH 8. septembar je dan žalosti. Majke, očevi, supruge, sestre, braća i djeca posljednji put će ispratiti petoricu rudara koji su nastradali u rudarskoj nesreći u jami "Raspotočje" prošlog četvrtka.

Iako su u ponedjeljak trebala biti ukopana četiri rudara, čete za spasavanje su uspjele u nedjelju navečer iz rudnika Raspotočje izvući i tijelo petog rudara Fejze Isakovića koji je poginuo u teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila 4. septembra. Tako će u ponedjeljak biti ukopano svih pet rudara.

Vječni smiraj pronaći će Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać i Fejzo Isaković. Zeničani i brojni drugi bh. građani doći će na plato Kamberovića Polja kako bi odali počast nastradalima i klanjali dženazu.

Hajrudin Bradarac imao je 42 godine. Iza njega je ostala supruga Mirzeta i sin Amar.

Mehemed Dizdarević imao je 34 godine. Bez muža je ostala Minela, a mali Rijad bez oca.

Fahir Halać imao je 33 godine. Iza njega ostala supruga Ferzada, te sinovi Maid i Emir.

Mehmedalija Halilović je bio najmlađi od rudara čija su tijela izvučena. Imao je 30 godina. Sutra će ga na vječni počinak ispratiti supruga Sadbera i sinovi Tarik i Imran.

U Zenici će u ponedjeljak u 11 sati nastupiti tišina. Porodica, rodbina, prijatelji i drugi građani doći će da odaju počast herojima koji su svakoga dana silazili stotinama metara pod zemlju kako bi zaradili svoj "hljeb sa sedam kora". Svaki dan su silazili uz pozdrav "Sretno!" i nisu znali hoće li se vratiti.

Nažalost, u četvrtak je taj pozdrav bio posljednji petorici rudara. Od njih 34 koliko ih je bilo zarobljeno nakon gorskog udara, 29 ih je izašlo živo. Članovi porodica Bradarac, Dizdarević, Halilović, Halać i Isaković uzaludno su čekali da ugledaju lica svojih najmilijih. Umjesto zagrljaja, osmijeha i suza radosnica, dočekali su ih tabuti. Njihovi najmiliji ostavili su svoje živote u poslu koji su pošteno obavljali. Prašnjavog lica i ruku, ali čista srca.

Rudari čija su tijela izvučena će biti ukopani na četiri mjesna mezarja i to u Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama. Prijevoz na i sa Kamberovića Polja bit će osiguran svima koji budu željeli prisustvovati dženazi i ukopu.