{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastave na pola koplja u Sarajevu i ostalim gradovima FBiH

8.9.2014. u 13:14
110
64
Zastave na pola koplja u Sarajevu i ostalim gradovima FBiH
110
Na području Federacije BiH danas je Dan žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje koja je odnijela živote petorice rudara. Svjedoče tome i zastave na pola koplja na zgradama Vlada i institucija BiH u bh. prijestolnici, te drugim gradovima BiH.
Cijela zemlja pogođena je rudarskom tragedijom i smrću petorice rudara koji su svoj hljeb zarađivali radeći najteži posao na svijetu.

Na vječni počinak otišli su Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković. Njima je danas u Zenici upriličena komemoracija, a u 14 sati će im biti klanjana i zajednička dženaza.

Iza njih ostale su majke, očevi, supruge, djeca, braća, sestre..Ožalošćeni su i tužni prijatelji, poznanici, kolege komorati i brojni drugi građani.

Očekuje se da će brojni građani doći da odaju posljednju počast herojima koji su svakog dana silazili stotinama metara pod zemlju kako bi zaradili svoj "hljeb sa sedam kora".

Rudari će biti ukopani na četiri mjesna mezarja, i to u Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama. Prevoz na i sa Kamberovića polja bit će obezbijeđen svima koji budu željeli prisustvovati dženazi i ukopu.

Dženazu će najvjerovatnije predvoditi reisu-l-lema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Podsjetimo, u rudniku Raspotočje 4. septembra oko 16:30 sati dogodio se "gorski udar".

Došlo je do obrušavanja materijala, te je u jednoj jamskoj prostoriji ostalo zarobljeno 34 rudara, od kojih je uspješno evakuisano njih 29.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: