BiH
185

Golema tuga nad Zenicom: Rodbina i prijatelji se oprostili od heroja Raspotočja

Piše: Elmedin Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Golema tuga nadvila se danas nad Zenicom, nad cijelom BiH. Porodica, prijatelji, poznanici, kolege komorati...opraštaju se od pet rudara poginulih u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

U Bosanskom narodnom pozorištu u 11:00 sati počela je komemoracija za Hajrudina Bradarca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića. Komemoracija je počela učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Među prisutnima mogli su se, pored članova porodice i prijatelja, mogli vidjeti nosioci političkih funkcija na svim nivoima vlasti. Tu su i čelni ljudi Nogometnog saveza BiH predvođeni predsjednikom Elvedinom Begićem i selektorom Safetom Sušićem.

Obaveza prema porodicama

Prvi se okupljenima obratio direktor RMU Zenica Esad Čivić.

"Teško je naći prave riječi koje mogu opisati gubitak vama najmilijih. Izražavam iskreno saučešće u ime svih komorata. Teška tragedija koja nas je zadesila otrgnula je od nas pet komorata koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Unosili su vedrinu u tešku svakodnevnicu, bili su dobri sinovi, muževi i očevi. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara. Rudnik i rudari će učiniti sve što mogu. Molim dragog boga da nam podari sabur, a komoratima mjesto na onom svijetu", rekao je Čivić.

I Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je da porodice rudara neće biti zaboravljene i da su im vrata Sindikata uvijek otvorena.

"Ostati bez posla nećete, a raditi u boljim uslovima morate", poručio je Husić svim rudarima jame Raspotočje.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč kazao je da velika tuga zadesila kolektiv, ali i cijeli grad.

"Okupili smo se da naše prijatelje i heroje ispratimo na bolji svijet. Smrt bliskih osoba prvo izaziva nevjericu, a kasnije prazninu kako se svi osjećamo. Naši komorati su dali živote da zarade krvavi rudarski hljeb. Patnje kroz koje su prolazili su bile velike, bili su naši heroji i borci, a iza njih ostaje tuga. Ostavili su nam u amanet porodice i nećemo ih zaboraviti. Životne knjige petorice rudara su došle do posljednjih korica. Hvala vam za sve, neka vam Allah dž. š. podari džennet", rekao je Oruč.

Krvavi rudarski hljeb

Direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica rekao je niko ne zna kakav je rudarski posao izuzev rudara.

"Život se u djeliću sekunde promijeni iz temelja. Hrabrilo nas je vaše jedinstvo i solidarnost, vjera da će svi izaći živi i zdravi na površinu, ali nisu svi imali tu sreću. Ovo je najteži susret u životu jer dijelimo tugu koja znači rastanak sa našim komoratima. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikad ne ponovi. Porodicama želim snagu, a nama koji ne jedemo rudarski hljeb ostaje obaveza brige za porodice stradalih", kazao je Grabovica.

Premijer FBiH Nermin Nermin Nikšić kazao je da je teško prihvatio poziv da govori na današnjoj komemoraciji, jer smatra da bi danas trebali govoriti samo rudari.

"Ne postoji način da se rudarima vrati ono što oni rade za nas, jer šta god da uradimo bit će malo. Tragediju koja je pogodila zenički rudnik ne smijemo zaboraviti, moramo se pokušati odužiti njihovim porodicama. Priroda ne miruje i udara tamo gdje najviše boli, udara na one što malo dobijaju. a puno daju. Pokušajmo sačuvati solidarnost i dobrotu, rudari nas tome mogu učiti. Briga o njihovim porodicama ostaje naša trajna obaveza", poručio je Nikšić.

Zajednička dženaza će biti klanjana na platou Kamberovića Polja kod autopijace u 14 sati. Rudari će biti ukopani na četiri mjesna mezarja i to u Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama.