{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hercegovačka omladina pozvala na usvajanje zakona o JMB

30.6.2013. u 14:08
0
12
Hercegovačka omladina pozvala na usvajanje zakona o JMB
0
Hercegovačka omladina pozvala na usvajanje zakona o JMB
Nekoliko udruženja studenata i ostalih hercegovačkih nevladinih organizacija oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara da konačno donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju.
"Imajući u vidu neprovedbu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovini, mi, organizacije civilnog društva, okupljene oko zajedničkih vrijednosti, načela zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda, pozivamo javnost, institucije, naše zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da pruže podršku našim preporukama koje glase:

Smatramo kako je potrebno provesti presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poštivajući slovo presude, u skladu sa minimumom konsenzusa okupljenih političkih zastupnika, uvažavajući realnost trenutka u kojem nije moguće vršiti šire izmjene Zakona o JMB-u, pored onih vezanih za promjenu naziva općina iz članka 5. spomenutog Zakona.

Prihvatajući ovakvo načelo, smatramo kako se na tragu istog treba pristupiti i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a s time u vezi i Statuta grada Mostara, na način da se u potpunosti poštuje slovo presude te uvaže principi ravnopravnosti pri njihovoj provedbi i u ovim slučajevima.

Smatramo kako je potrebno utvrditi jednaka načela koja će vrijediti za sve građane i građanke, poštujući načelo nediskriminacije, te borbe za građanske i političke slobode na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Pozivamo zastupnike da u interesu svojih građana daju informacije koje se odnose na srž i stvarnu prirodu protesta, da djeluju u kulturi dijaloga i kompromisa s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda, da se suzdrže od djelovanja protivnog osnovnim demokratskim načelima, poštujući volju bh. javnosti, te uvažavajući pravo građana i građanki na iskazivanje javnog protesta i pravo na organiziranje javnih okupljanja.

Od naših zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo da preuzmu odgovornost i zaštite naše građane i građanke, kako i kroz doslovnu primjenu presude vezane za Zakon o JMB-u, tako i u slučaju izmjena Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara", navodi se u saopćenju koje potpisuju Hrvatski studentski politološki forum, Udruga mladih Agape Ljubuški, Udruga Korektiv Široki Brijeg, Bohemsa Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, MOSTIMUN, Europsko udruženje studenata prava - ELSA Mostar, Udruga građana Dijalog Mostar, Udruga građana Plus Mostar i Inicijativa mladih za ljudska prava BiH - Ured u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: