BiH
0

Pogledajte šta su građani danas poručili političarima

Piše: A. Dž.
(Foto: Irhana Šehović/Klix.ba)
Sedmog dana građanskog bunta zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju danas su u Sarajevu organizirani najmasovniji protesti ispred Parlamenta BiH.

Građani iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zenice i drugih gradova BiH su zvižducima, pištaljkama, uzvicima, ali i zanimljivim transparentima poručili parlamentarcima da žele konačno usvajanje ovog zakona.

Da im je dosta njihovog nerada i nezainteresiranosti za bilo šta osim za vlastite fotelje, građani su parlamentarcima jasno stavili do znanja porukama na transparentima.

Većina poruka odnosila se na zahtjeve o hitnom donošenju zakona o JMB-u za čitavu BiH, no građani su iskoristili ovu priliku da vlastodršcima poruče da im je dosta 20 godina loše vlasti.

Izdvojili smo neke od najzanimljivijih poruka: "Probudila se bh. raja, ovo je početak vašeg kraja", "Draga moja Vlado, ja bih djecu", "Parlamentarci trče posljednji krug", "Fašizam se ne definiše brojem žrtava, već načinom na koji ih ubija", "Ovo je tvoja zemlja, uzmi je nazad", "Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost", "Ovo je problem moj i tvoj, čovjek mora imati matični broj", "Ako vam ne idu brojevi, znate li barem računati?! Računajte da vam je odzvonilo", "Prestani biti ovca", "Bakire, Game of Thrones je jedino što čekam do 2014"...

Danas je pred Parlamentom BiH bilo blizu 10.000 ljudi iz cijele BiH. Studenti, taksisti, nezaposleni, majke s bebama, mladi i stari, svi oni su jednoglasno poručili političarima da žele jednaka ljudska prava za sve te da počnu raditi svoj posao.