Udar na manje stranke
134

HDZ u svom prijedlogu izbornog zakona traži i promjenu načina raspodjele mandata

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
HDZ je dostavio Vijeću ministara BiH svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, a osim izmjena koje se tiču izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i članova CIK-a, nalaze se i izmjene načina raspodjele mandata u skupštinama/parlamentima.

HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona u svojoj osnovi ima tri značajne izmjene u odnosu na trenutni zakon.

Dok su izbori člana Predsjedništva BiH i uključivanje Doma naroda Parlamenta BiH u izbor članova CIK-a već analizirani, u prijedlogu se nalazi i izmjena koja bi u praksi ojačala HDZ u odnosu na ostale manje stranke.

U članu 10.15 HDZ-ovog prijedloga stoji:

"Za svaku listu, ukupan broj važećih osvojenih glasova dijeli se sa 1, 2, 3, 4, 5, i tako redom, sve dok je to potrebno za raspodjelu mandata. Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su 'količnici'. Količnici se redaju od najvećeg ka najmanjem. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama s najvišim količnicima, dok se ne raspodijele svi mandati. Kada lista dobije mandat, taj mandat se dodjeljuje s vrha liste".

U trenutnom važećem Izbornom zakonu u članu 9.5 stoji: "U svakoj izbornoj jedinici mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: za svaku političku stranku i koaliciju, ukupan broj važećih glasova koje je politička stranka ili koalicija osvojila dijeli se sa 1, 3, 5, 7, 9, 11, i tako redom, sve dok je to potrebno za tu raspodjelu mandata. Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su 'količnici'. Broj glasova za nezavisnog kandidata je količnik tog kandidata".

Ova naizgled tehnička izmjena zamjene broja sa kojim se dijeli broj osvojenih glasova kako bi se podijelili mandati u skupštinama/parlamentima u sebi krije formulu koja u konačnici dovodi do jačanja stranaka koje osvoje najveći broj glasova u odnosu na stranke sa manjim brojem glasova, a koje su prošle izborni prag od tri posto.

Naprimjer, ukoliko je u Izbornoj jedinici bilo 100.000 glasova, a četiri stranke su prešle izborni prag u skupštini koja ima 13 zastupnika. Stranka "X" je osvojila 42.000 glasova, stranka "Y" 26.000 glasova, stranka "Z" 14.000 glasova, a stranka "Q" 10.000 glasova.

Prema trenutnom načinu podijele mandata. Stranka "X" bi imala 5 zastupnika, stranka "Y" 4 zastupnika, stranka "Z" 2 zastupnika i stranka "Q" 2 zastupnika.

U HDZ-ovom prijedlogu stranka sa najvećim brojem glasova stranka "X" bi dobila čak 6 mandata, stranke "Y" i "Z" bi imale isti broj mandata dok bi stranka "Q" imala samo jedan mandat.

Kako je izvjesno da je HDZ najjača stranka u kantonima sa hrvatskom većinom, u principu ovo bi značilo da bi osvojili veći broj mandata od drugih stranaka.

U skupštinama kantona se biraju delegati za Dom naroda Federacije BiH, koji ima ključnu ulogu u kandidovanju predsjednika i potpredsjednika FBiH tako da bi primjena ovih pravila učinila još manje mogućim zaobići HDZ u formiranju vlasti. HDZ bi primjenom ovog zakona sa istim brojem imao jači položaj nego sa trenutno važećim zakonom.