Parlament BiH
9

HDZ-u sporan Zakon o sprečavanju sukoba interesa

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Državni parlamentarci danas bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH. Klub HDZ-a BiH zatražio je da se ovaj zakon skine s dnevnog reda.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić, koji je sa zastupnicima Sašom Magazinovićem (SDP) i Damirom Arnautom (SBB) predlagač zakona, rekao je da nije zadovoljan jer dvije godine traje zakonodavni postupak vezan za Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

On je kazao da se predloženim zakonom značajno unapređuje sistem sukoba interesa, odnosno da se ovim zakonodavstvo usaklađuje s preporukama Vijeća Evrope.

Poručio je da je ovaj zakon mogao biti usvojen i u prošlom sazivu da je bilo političke volje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukazao je i na brojne nedostatke u postojećem zakonodavstvu što je dovelo do toga da od 2018. godine Komisija za sprečavanje sukoba interesa PSBiH nije radila.

"Moram upoznati parlamentarce da je postojeći, politički sastav, Komisije neodrživ“, kazao je Emrić koji je u prošlom sazivu obnašao dužnost predsjedavajućeg Komisije za sprečavanje sukoba interesa PSBiH.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović danas je zatražio prolongiranje izjašanjavanja o ovom zakonu, odnosno da Vijeće ministara BiH bude zvanični predlagač.

Lovrinović je kazao kako predloženi zakon ima mnoge manjkavosti koje se ne mogu ispraviti u amandmanskoj fazi.

Podsjećanja radi, zbog političkih opstrukcija, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH od početka 2018. godine do danas nije riješila predmet za utvrđivanje sukoba interesa u slučaju Dragana Čovića.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH još u februaru 2018. godine trebala se izjasniti o prijavi protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali do izjašnjavanja nikada nije došlo zbog nedostatka kvoruma.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi, primao budžetski novac. Dokumenti do kojih je prošle godine došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 2017. godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta: Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Posavskog kantona. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi kantona, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje.

Predmet Dragana Čovića je dvaput stavljan na dnevni red sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, ali one nisu održane. Prvi put, krajem februara 2018. godine, odsutni su bili hrvatski članovi komisije – Čovićeve kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Borjana Krišto, tadašnja predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Krišto je ujedno i članica Predsjedništva HNS-a dok je Čolak član Glavnog vijeća.

Prema ovom prijedlogu novi članovi komisije bili bi ljudi koji se biraju na osnovu javnog poziva koji će sprovoditi Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, a u konačnici će potvrđivanje članova vršiti Parlamentarna skupština BiH.

U maju prošle godine ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Evropske unije i OSCE-a pismeno su se obratili rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upozoravajući ih na važnost usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u BiH. Oni su u dopisu naveli kako je sukob interesa "veoma rasprostranjen" u našoj zemlji i da ostavlja direktne negativne posljedice po ljude u BiH.

"Obraćamo vam se kako bismo izrazili zabrinutost zbog Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa. Kao što vam je poznato, Prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru početkom novembra“, pisalo je u dopisu koji su strani ambasadori uputili bivpem rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odnosno, Mladenu Bosiću, Borjani Krišto i Šefiku Džaferoviću.