Sastanak u Sarajevu
0

HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS o formiranju vlasti u BiH

SRNA
U Sarajevu će danas na poziv HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a biti održan sastanak političkih stranaka koje učestvuju u Parlamentarnoj skupštini BiH, u okviru razgovora o formiranju vlasti u BiH.

Član Izvršnog odbora SNSD-a Milorad Živković izjavio je da će na sastanku sigurno učestvovati četiri stranke koje su prošle sedmice razgovarale u Mostaru, a da se očekuju i drugi koji su pozvani.

"Poziv učesnika sastanka u Mostaru ostalima bio je dobronamjeran i ide u pravcu traženja rješenja za što hitnije konstituisanje zajedničkih institucija, prije svega parlamenta BiH, a potom i Vijeća ministara", istakao je Živković. 

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da su prisustvo na sastanku potvrdili i Savez za bolju budućnost BiH i Stranka za BiH, kao i da se očekuje da će se pozivu odazvati i SDA i SDP.

"Riječ je o prvom ozbiljnom iskoraku ka pravljenju kvalitetne parlamentarne većine, jer je ovo prvi sastanak na kojem će se naći pet-šest političkih stranaka koje participiraju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a ne isključuje se mogućnost da taj broj bude i veći", rekao je Lozančić.

 Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da ova stranka neće učestvovati na sastanku i istakao da SDA ne želi da razgovara u formi etničkih blokova. Tihić je rekao da je SDA protiv načina zakazivanja i održavanja ovog sastanka, te da ne želi da učestvuje u razgovorima o formiranju vlasti sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića. 
 	
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je ranije da neće doći na sastanak predstavnika najvećih stranaka iz BiH, "jer ne zna kada će biti održan, ko na njega dolazi, šta je dnevni red, materijali, tema i sa čime dolaze oni koji sazivaju sastanak". 
On smatra da je dobro da se HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS sastanu i naprave neki programski dokument o kojem bi se moglo razgovarati, dodajući da je siguran da će biti još razgovora. 

 Stranka za BiH učestvovat će na današnjem sastanku o formiranju vlasti na nivou BiH, na koji su je pozvali lideri SNSD-a, HDZ-a, HDZ 1990 i SDS-a.

"Izborni rezultat SBiH ne čini je odgovornom niti relevantnom za konstituisanje zakonodavne i izvršne vlasti BiH, ali Predsjedništvo SBiH je odlučno da u izbornom kapacitetu koji imamo djelujemo konstruktivno i damo doprinos ovom procesu, bez obzira na činjenicu da će Stranka za BiH djelovati kao opoziciona", saopšteno je iz SBiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je u petak da će doći na sastanak političkih stranaka koji je najavljen za ovu sedmicu u Sarajevu, iako su se lideri SDP-a Zlatko Lagumcija i SDA Sulejman Tihić izjasnili da oni neće doći.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da neće biti moguće formirati vlast na nivou BiH ako predstavnici političkih partija ne razgovaraju i istakao da je današnji sastanak jedan od koraka ka tom cilju. 

Sastanak bi trebalo da bude održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 11.00 sati.