|

Tihić zove Dodika na razgovore

Tihić zove Dodika na razgovore
0
F
FENA
10.1.2011. u 13:31
10.1.2011. u 15:13
75
komentara
0

dijeljenja
1/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
2/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
3/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
4/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
5/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
6/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
7/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
8/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
9/9 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sastanak političkih lidera Sulejmana Tihića (SDA), Zlatka Lagumdžije (SDPBiH) i Dragana Čovića (HDZBiH), koji je počeo večeras u 18 sati bez prethodne najave u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, završen je.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka da nije postignut nikakav konkretan dogovor. Rekao je da je ponovio poznate stavove da se vlast ne može formirati bez HDZ-a te da se mora poštovati volja naroda.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio da je poslije ovog sastanka optimističniji nego inače iako nije ništa konkretno dogovoreno. Kazao je da se razgovaralo o mnogim stvarima i da je zaključeno da se ovi razgovori nastave uskoro te da u njih treba uključiti i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

"Rasprodaja bh. blaga"

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je kazao da je na njegovo insistiranje tokom razgovora dobio uvjeravanje Tihića i Čovića da Vlada FBiH u tehničkom mandatu neće vršiti "rasprodaju bh. blaga", kao što je nagovještavano u nekim medijima. Također je, kako je kazao, pozvao Tihića i Čovića da što prije donesu odluku o privremenom finansiranju u Federaciji BiH.

Upitan o funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odgovorio je kako smatra da SDP treba da bude okosnica vlasti na svim nivoima vlasti.

Trojica lidera političkih partija susreli su se kako bi ponovo pokušali postići dogovor o formiranju vlasti u BiH.

Petorka bez uspjeha

Podsjećamo da je danas u zgradi Parlamentarne skupštine održan sastanak pet političkih partija (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS i SBBBiH). Predstavnici tih stranaka izjavili su da će nastaviti zajednička nastojanja da se što prije formira parlamentarna većina na nivou BiH te ostalim nivoima na kojima nije formirana. Sastanku nisu prisustvovali lideri SDP-a i SDA, ali ni predstavnici SBiH.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemorata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH će nastaviti zajednička nastojanja da se što prije formira parlamentarna većina na nivou BiH i na ostalim nivoima na kojima nije formirana.

Ovo je nakon sastanka rukovodstava ovih pet stranaka u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu kazao predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

On je podsjetio da je na prethodnom sastanku šest stranaka uputilo poziv još dvjema strankama (SDA i SDP BiH) da danas razgovaraju o uspostavi parlamentarne većine.

Deblokada procesa

"Danas je na ovom sastanku bilo pet stranaka. Mi smo danas bili pripravni razgovarati i o smjernicama za programsku platformu za uspostavu parlamentarne većine, ali s obzirom na neodaziv jednog broja stranaka, danas smo zapravo razgovarali kako deblokirati ovaj proces", kazao je Ljubić, koji je koordinirao današnji sastanak.

Predsjednik HDZ-a 1990 najavio je kako će sljedeći sastanak sazvati i koordinirati Savez za bolju budućnost BiH.

"Što se tiče sutrašnjeg sastanka, na poziv privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sudjelovat će predstavnici ovih pet stranaka koje su danas bile na ovom sastanku", kazao je Ljubić novinarima.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...