Božo Ljubić
0

"HDZ 1990 se ne rasipa već jača"

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Dosadašnji tok razgovora o uspostavi vlasti nije urodio plodom, a najveća odgovornost leži na onim politikama koje su pokušale formirati vlast na federalnom i državnom nivou negirajući volju hrvatskog naroda, izjavio je danas u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990 predsjednik te stranke Božo Ljubić.

Izvijestio je kako je Predsjedništvo HDZ-a 1990 podržalo prijedlog kojeg je predložio tokom jučerašnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka u BiH. Riječ je o prijedlogu da svi prihvate model po kojem bi onaj blok koji ostvari većinu u nacionalnim klubovima Doma naroda Federacije BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bio odlučujući faktor u predlaganju izvršne vlasti na federalnom i državnom nivou.

Na pitanje kakvo je stajalište HDZ-a 1990 o tome treba li prvo formirati vlast na državnom nivou, Ljubić je kazao kako ti procesi trebaju ići konvergirajuće, ali da bi oni išli u pravom smjeru potrebno je postići dogovor.

"U tom slučaju je nevažno s koje će se strane prije poći", kazao je, između ostalog, Ljubić.

Vezano za medijske napise o tome kako se HDZ 1990 rasipa zbog nedavnih istupa pojedinih članova iz te stranke, Ljubić je istaknuo kako se na osnovu dva primjera ne može generalizirati, te poručio kako su toj stranci pristupile stotine članova i da time stranka jača.