|

"Na djelu je sukob dva koncepta ustroja države"

"Na djelu je sukob dva koncepta ustroja države"
0
F
FENA
10.2.2011. u 16:11
26
komentara
0

dijeljenja
"Na djelu je sukob dva koncepta ustroja države" Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je, tokom današnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka u BiH, predložio da svi prihvate model po kojem bi onaj blok koji ostvari većinu u nacionalnim klubovima Doma naroda Federacije BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bio odlučujući čimbenik u predlaganju izvršne vlasti na federalnoj i državnoj razini.
Kako se navodi u saopćenju HDZ-a 1990, Ljubić je sa žaljenjem ustvrdio da još nema dogovora te izrazio stajalište HDZ-a 1990 kako je očigledno da se zapravo ne radi samo o provedbi izbornih rezultata već da je na djelu sukob dva koncepta ustroja države.

Prvi koncept je, smatra Ljubić, centralizirana, unitarna države s dominacijom većine, dok je drugi koncept konsocijacije, odnosno BiH kao složene višenacionalne države s tri ravnopravna konstitutivna naroda.

"Braneći izborni narodni legitimitet u uspostavi vlasti, mi Hrvati branimo svoju konstitutivnost, branimo naše pravo na BiH i u toj obrani ni jedan napor ni jedna žrtva nije prevelika i nije suvišna", naglasio je Ljubić.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...