BiH
0

Haško tužilaštvo razmatra sve opcije u slučaju Mladić

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Specijalni savjetnik tužioca Haškog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Frederick Swinnen izjavio je danas da tužilaštvo trenutno priprema slučaj Ratka Mladića.

“Tužilaštvo je u fazi priprema slučaja i još uvijek razmatra sve opcije, uključujući onu spajanja slučajeva Mladić i Radovana Karadžića”, rekao je on. Swinnen je dodao da je trenutno još rano za razgovor o strategiji u slučaju, i podsjetio da je glavni tužilac Serge Brammertz ranije ukazao da tužilaštvo najvjerovatnije neće spajati dva slučaja.

Predstavnik ICTY-a Martin Petrov je kazao da Mladić do sada nije uputio nikakav zahtjev za pregled kod ljekara. Upitan da li je Mladić podnio zahtjev u vezi savjeta za odbranu on je odgovorio da nije bilo daljih sastanaka zvaničnika suda sa optuženim.

Petrov je naglasio da optuženi ima mogućnost da izabere savjet odbrane, i da nije odredio datum. Također, prema njegovim riječima, Mladić nije do sada podnio zahtjev za pravnu pomoć. Petrov je dodao da je Mladić imao više sastanaka s predstavnicima ureda za pravnu pomoć tokom protekle tri sedmice, s kojima je razgovarao na tu temu, ali dosada nije podnio zahtjev.

Predstavnik ICTY-a je saopćio da će suđenja Radovanu Karadžiću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, Jovici Stanišiću, kao i Franku Simatoviću i Zdravku Tolimiru biti nastavljena ove sedmice po planu. U slučaju Karadžića sud trenutno saslušava svjedočenje Asima Džambasovića, bivšeg oficira JNA u Bosni, koji je 78. svjedok pozvan od tužilaštva.

Sud, u slučaju Stanišić, saslušava svjedočenje prvog svjedoka odbrane. Svjedok je zaštićen i svjedoči na zatvorenoj sjednici. U slučaju Stanišić i Župljanin sud trenutno ispituje Simu Tuševljaka, profesionalnog policajca, koji je radio kao koordinator za prevenciju kriminala u Sarajevu. On je šesti svjedok odbrane.