Izjašnjavanje o krivici
0

Mladić će bojkotovati saslušanje?

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haški tribunal zakazao je za danas dodatno pojavljivanje pred sudom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića, kada bi trebalo da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Advokat Miloš Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio general Mladić, rekao je da se Mladić danas neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici, jer mu nije obezbijeđen branilac kojeg on hoće, osim ako ne bude natjeran na to.

"Mladić je tražio da njegovi branioci budemo ja i Aleksandar Mezjajev. Pošto to još nije odobreno, on ne želi sutra da izađe pred sudsko vijeće i da se izjasni o optužnici, a ako bude morao, ako ga natjeraju, izaćiće i reći da neće ništa da govori zato što mu branioci nisu obezbjeđeni", rekao je Šaljić juče Srni.

Ukoliko se Mladić bude morao pojaviti u sudnici, Šaljić kaže da će s njim biti i advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić, koji će samo da kaže da on nema nikakva ovlaštenja i da ne može ništa da izjavljuje, jer je postupak o imenovanju stalnog branioca u toku.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. juna, Mladić je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna sa navodima optužnice. 

Mladića u sudnici neće zastupati stalni advokat, jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta. 

Ratko Mladić je 23. juna predao formalni zahtjev za imenovanje branilaca, a sekretar John Hawking očekuje da mu se odobri dodatnih mjesec dana, kako bi provjerio kvalifikacije i podobnost advokata koje je Mladić predložio za svoje zastupnike. U podnesku sekretara ne spominju se imena advokata koje je Mladić predložio.

Ukoliko Mladić sutra ne budu želio da se izjasni o optužnici, u njegovo ime će biti uneseno da se izjasnio da se ne osjeća krivim. Mladić je uhapšen 26. maja u Srbiji, a 31. maja je prebačen u Haški tribunal. 

U Hagu će danas biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću. U ovom predmetu je u petak počelo saslušanje zaštićenog svjedoka KDZ-531 na sjednici zatvorenoj za javnost, što su najviše mjere zaštite koje tribunal predviđa za svjedoke. 

Optužba je najavila da će iduće sedmice u ovom predmetu saslušati četiri nova svjedoka - zaštićenog svjedoka KDZ-240, svog vještaka Kristijana Nilsena, nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca u veslanju Isaka Gašija, koji je na ranijim svjedočenjima opisao stradanja muslimana i Hrvata zatočenih u logoru "Luka" u Brčkom i nekadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnog Predsjedništva u Brčkom Đorđa Ristanića. 

Izvođenjem dokaza optužbe, danas će biti nastavljeno suđenje generalu VRS Zdravku Tolimiru po optužnici za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS i bio je neposredno odgovoran generalu Mladiću.

Dokazni postupak odbrane nastavlja se i u predmetu protiv bivših šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji se terete za učešće u progonima nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatske i BiH.