{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U utorak se nastavlja suđenje Karadžiću

F
13.8.2011. u 12:59
0
5
U utorak se nastavlja suđenje Karadžiću
0
U utorak se nastavlja suđenje Karadžiću
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Haški tribunal, poslije tronedjeljne pauze, sljedeće će sedmice nastaviti rad.
Od utorka će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i glavni pretres u postupku protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika, komandanta jedinice DB za specijalne operacije Franka Simatovića.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, progone, istrebljenje, ubistva, deportaciju, uzimanje talaca, napade na civile i nasilje s ciljem zastrašivanja civila tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

Stanišić i Simatović su optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije, prisilno premještanje u Hrvatskoj i BiH.

U srijedu će biti održana pretpretresna konferencija u slučaju protiv bivšeg premijera Kosova i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i pripadnika OVK Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, a za četvrtak je planiran početak ponovljenog suđenja trojici optuženih.

Haradinaj i Balaj su na prvom suđenju, prvostepenom presudom, u aprilu 2008. godine oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svjedoka i odlučilo da suđenje bude djelimično ponovljeno po šest tačaka optužnice.

Suđenje će dijelom biti ponovljeno i Brahimaju, kome je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Optužnica tereti njih trojicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zlostavljanja kosovskih Srba, Albanaca i Roma.

Udruženi zločinački poduhvat se, prema skraćenoj optužnici, manifestovao u logoru Jablanica, ubistvom i mučenjem zarobljenika 1998. godine.

Statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića zakazana je za 25. august.

Mladić je optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nečovječna djela, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca.

Uhapšen je u Srbiji 26. maja, a u Tribunal je prebačen pet dana kasnije.

Krajem augusta bi trebalo da se pred sudom pojavi i posljednji haški optuženik Goran Hadžić koji je 25. jula, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, odbio da se izjasni o krivici.

Hadžić je uhapšen 20. jula, a optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: