Haški tribunal
0

U utorak nastavak suđenja Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Haški tribunal će u utorak, nakon trosedmične ljetne pauze, nastaviti sa radom.

U utorak će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, a tužilaštvo je najavilo da će iduće nedjelje saslušati tri zaštićena svjedoka, sa pseudonimima KDZ-555, KDZ-340 i KDZ-029.

Svjedoci će djelimično biti saslušani u skladu sa pravilom 92ter, prema kome "pretresno vijeće može da prihvati, djelimično ili u cjelini, pisane izjave ili transkripte svjedočenja svjedoka datog pred tribunalom, pod uslovom da je svjedok prisutan u sudnici, da je na raspolaganju za unakrsno ispitivanje i eventualno ispitivanje od strane sudija, i da svjedok potvrdi da pisana izjava ili transkript tačno odražava ono što je on rekao u izjavi i što bi izjavio u slučaju ispitivanja". 

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a od početka izvođenja dokaza tužilaštva, u aprilu 2010., saslušano je 87 svjedoka. Karadžić je uhapšen u Srbiji i Međunarodnom sudu predat 30. jula 2008. godine.

Za 25. avgust zakazana je statusna konferencija u predmetu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića kada će biti razmotren napredak u pripremama za suđenje.

U Tribunalu uskoro treba da bude određen i tačan datum dodatnog stupanja pred sud nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine (RSK) Gorana Hadžića, koji je, na prvom pojavljivanju, 25. jula, iskoristio pravo da na 30 dana odloži izjašnjavanje o krivici po navodima optužnice.

U utorak će biti  nastavljen glavni pretres na suđenju nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji se terete za zločine policijskih i paravojnih jedinica u BiH i Hrvatskoj. Dokazni postupak će nastaviti Stanišićeva odbrana. 
Uvodna riječ tužilaštva na ponovljenom suđenju u predmetu "Haradinaj i drugi" zakazana je za četvrtak, 18. avgust, nakon čega će uslijediti i izvođenje tužiočevih dokaza. Dan ranije biće održana konferencija pred početak pretresa. Tužilaštvo je najavilo da će najveći broj svjedočenja uvesti u dokaze posredstvom transkripata sa prethodnog suđenja, a u sudnici bi trebalo da se pojavi 10 ili 11 svjedoka. 

Nekadašnji čelnici oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su prvostepenom presudom iz aprila 2008. oslobođeni svih optužbi za zločine na Kosovu 1998. godine, dok je trećeoptuženi Lahi Brahimaj osuđen na šest mjeseci zatvora.

Žalbeno vijeće je u julu prošle godine ukinulo presudu i naložilo da se suđenje ponovi po šest tačaka optužnice, koje se odnose na mučenja i ubistva zatočenika u logoru OVK u Jablanici. Vijeće je ocijenilo da, zbog odbijanja nekih zastrašenih svjedoka da daju iskaze, nisu izvedeni svi dokazi o tom zločinu.