Haški tribunal
0

Novi svjedoci tužilaštva na suđenju Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu bit će nastavljeno danas saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

Tužilaštvo će tokom ove sedmice saslušati šest svojih svjedoka, a prvi će biti nekadašnji načelnik Uprave za vezu i kriptozaštitu u MUP RS Dragan Kezunović, a zatim Ranko Vuković, koji je 1992. godine bio šef Republičkog centra za komunikacije na Palama.

Na listi svjedoka za ovu sedmicu nalaze se i nekadašnji član Glavnog štaba Armije BiH Asim Džambasović, Hajrudin Karić, Nebojša Ristić i Milorad Davidović. 

Prema podnesku tužilaštva, Ristić je bio član Karadžićevog ličnog obezbjeđenja od 1992. do 2000. godine i on "govori o obezbjeđenju koje je Karadžić koristio tokom putovanja u druge dijelove teritorija BiH pod srpskom kontrolom, kao i lokacije na Palama koje su koristili Karadžić i drugi članovi srpskog rukovodstva od 1992. do kraja ratnih sukoba". 

Milorad Davidović je bio načelnik Sekretarijata unutrašnjih poslova u Bijeljini i sa tog položaja je smijenjen prije početka rata, pošto, kako je izjavio, nije hteo da se učlani u Srpsku demokratsku stranku (SDS), sa čijom se politikom nije slagao. 

Radovan Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Tužilaštvo sutra nastavlja svoj dokazni postupak na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS i bio je neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću. 
Zastupnici odbrane nastavljaju sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv prvog ministra unutrašnjih poslova RS Miće Stanišića i nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbednosti u Banjoj Luci Stojana Župljanina po optužnici za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 

Od utorka se nastavlja suđenje nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji se terete za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske. Dokazni postupak nastavlja odbrana Jovice Stanišića.