|

Haris Čaušević i drugi se ne osjećaju krivima

Haris Čaušević i drugi se ne osjećaju krivima
0
S
Sarajevo-x.com
9.2.2011. u 15:36
35
komentara
0

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Haris Čaušević i drugi, optuženi Haris Čaušević, Adnan Haračić i Emin Osmanagić izjasnili su se da nisu krivi.
Optuženi Naser Palislamović nije pristupio današnjem ročištu, dok su optuženi Haris Špago i Nedžad Keško odbili da se izjasne o krivici. Shodno tome, Sud je u skladu sa članom 229. stav 4. Zakona o krivičnom postupku BiH, konstatovao da optuženi poriču krivicu.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 22. decembra 2010. godine optužnicu u predmetu Haris Čaušević i drugi, koja optužene Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića tereti za krivično djelo terorizam, a optužene Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku za krivično djelo pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

U optužnici se navodi da su optuženi Čaušević, Haračić i Palislamović, zajedno počinili teroristički čin nanošenja velike štete objektu Bosne i Hercegovine pri čemu je s umišljajem, života lišena jedna osoba. Optuženi su počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

Optuženi Osmanagić, Špago i Keško, kako se navodi u optužnici, pružili su pomoć učiniocu krivičnog djela, prikrivanjem i na drugi način, za koje je zakonom Bosne i Hercegovine propisana kazna dugotrajnog zatvora, saopšteno je iz Suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...