BiH
46

Hapšenja i pretresi širom BiH: U toku akcija razbijanja automafijaške grupe

Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros od 6:00 sati, provodi se akcija kodnog naziva "Kavala". Meta akcije su 13 osumnjičenih osoba iz više gradova u BiH, uključujući Banju Luku, Zenicu, Tuzlu, Lukavac, Banoviće, Bijeljinu, Derventu.

Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi objekata i vozila na navednim lokacijama, radi prikupljanja dokaza o izvršenim kaznenim djelima.

Postupajući tužilac koordinira rad policijskih snaga na terenu, a u akciji sudjeluje MUP RS, kao i Federalna uprava policije i policijske snage iz FBiH, na lokacijama na kojima se vrše pretresi i lišenja slobode.

Tužilaštvo BiH prikupilo je dokaze da više osoba djeluje kao povezana međuentitetska kriminalna grupa, koja vrši teška kaznena djela, među kojima otuđenja skupocjenih motornih vozila u BiH i inozemstvu, krivotvorenje dokumentacije, krijumčarenje i dalju prodaju ukradenih vozila, kao i kaznena djela prevare, navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja, te izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava za izvršenje kaznenih djela.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni na ispitivanje kod postupajućeg tužioca, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

U okviru ove akcije, Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju, naročito sa Republikom Slovenijom, SR Njemačkom i Republikom Italijom, kao i drugim zemljama, jer je utvrđeno da je ova organizirana kriminalna grupa, u kojoj ima osoba koje su višestruki povratnici i osuđivane osobe, djelovala na području više zemalja EU.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u BiH i inozemstvu, nastavlja odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, radi uspostave vladavine prava i zaštite sigurnosti građana BiH i njihove imovine.