BiH
0

Akcija Kavala: Uhapšeno 10 osoba, pronađena vozila i falsifikovana dokumenta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U policijskoj akciji kodnog naziva "Kavala i Kavala 2“ izvršeni su pretresi na 13 lokacija na području BiH i lišeno je slobode deset osoba, koje se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršile više krivičnih djela, a istragom su obuhvaćene i tri osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u kaznenim ustanovama u zapadnoj Evropi.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su: Stevan Resanović, Dejan Plotan, Nedeljko Milošević, Branislav Đukanović, Slobodan Radovanović, Goran Bjelčanović, Željko Cvjetić Žućo, Ferid Begić, Goran Mandić i Muamer Isaković.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su potvrdili da je u dosadašnjim aktivnostima oduzeto pet vozila, od kojih jedno teretno, dva kombi vozila i dva putnička vozila, a također je pronađena i oduzeta skupocjena oprema za razglas i ozvučenje, kao i druga falsifikovana dokumentacija i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Provođenjem ove akcije utvrđeno je da je organizator ove kriminalne grupe iz Tuzle njom rukovodio s područja Tuzle i Banje Luke, dok su članovi navedene organizovane kriminalne grupe bili raspoređeni na području BiH, Republike Srbije, Republike Slovenije, Republike Italije i Republike Njemačke, s kojih su djelovali po njegovom naređenju.

Organizovana kriminalna grupa je vršila otuđenje većeg broja skupocjenih vozila (najčešće marke BMW tip X5 i X6) na području Republike Slovenije i Republike Italije, te dalju prodaju otuđenih vozila u zemljama Evropske unije, najčešće u Republiku Njemačku, kao i krijumčarenje otuđenih vozila, faslifikovanje identifikacionih oznaka i dokumentacije od vozila i njihovu prodaju kao legalnu na području BiH.

Oni su, na osnovu bjanko otuđenih ličnih dokumenata Republike Njemačke, kao i na osnovu falsifikovanih dokumenata, vršili pribavljanje ličnih dokumenata države Bosne i Hercegovine, za pripadnike kriminalne grupe za kojima je raspisana međunarodna potraga od zemalja okruženja i EU i to kao izvršioci teških krivičnih djela, a radi nesmetanog kretanja i prelaska državnih granica.

Također, na osnovu bjanko otuđenih ličnih dokumenata zemalja EU, kao i na osnovu falsifikovanih dokumenata, vršili su iznajmljivanje većeg broja skupocijenih vozila, kamiona, radnih mašina i druge skupocjene opreme na području Republike Njemačke, te njihov prijevoz u BiH, gdje su vršili falsifikovanje identifikacionih oznaka i dokumentacije od vozila i drugih predmeta, te dalju prodaju vozila kao legalnih.

Osim navedenog, organizovana kriminalna grupa je vršila računarske prevare na području Republike Njemačke na način da su fiktivno prodavali skupocjena vozila putem interneta, za koja su od državljana Republike Njemačke uzimali novac u vidu avansa za kupovinu vozila u većim novčanim iznosima.

Akciju "Kavala i Kavala 2“ proveli su Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije MUPRS-a, uz pomoć CJB Banja Luka, CJB Doboj i CJB Bijeljina i u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH, a pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH.

Cilj akcije je procesuiranje izvršilaca i dokazivanja krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje osoba, neovlašteno korištenje ličnih podataka, teška krađa-krađa vozila, prikrivanje, prevara, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja, pomaganje, te izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje krivičnih djela.

Akcija je provedena u saradnji s policijskim službenicima Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike Njemačke koji su aktivno učestvovali na prikupljanju dokaza i slične aktivnosti bit će nastavljene.