Crna hronika
66

Nastavlja se akcija "Global": Uhapšeno osam narkodilera

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru akcije "Global" uhapšeno je osam osumnjičenih osoba, koje su pod istragom zbog krijumčarenja većih količina opojne droge kokain u više država uključujući i BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH provedena je združena policijska akcija u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih službenika MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo.

Postupajuća tužiteljica nalazi se na terenu u Banja Luci odakle rukovodi cjelokupnom akcijom te izdaje naredbe i koordinira rad policijskih snaga na terenu.

U okviru aktivnosti na terenu, uhapšeno je ukupno 8 osoba, tri na području Sarajeva i pet na području Banja Luke.

Oni su pod istragom da su kao pripadnici dvije organizirane skupine, u kojima su djelovali Dugalić Edin (1968.) iz Sarajeva i Brnić Dragiša (1959.) iz Banja Luke, vršili međunarodno krijumčarenje opojne droge kokain i marihuana, preko teritorije više zemalja, pa je u ovoj akciji Tužilaštvo BiH ostvarilo saradnju sa pravosudnim i policijskim organima Hrvatske (USKOK), Slovenije, Mađarske, Holandije i Njemačke, kako bi se provela istraga, te otkrila i zadokumentirala počinjena kaznena djela i prikupili dokazi.

Nakon što na terenu u Banjoj Luci ispita osumnjičene, tužiteljica će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za većinu uhićenih, među kojima je i osumnjičeni koji ima državljanstvo Holandije i boravi u Roterdamu.

"U okviru ove dobro koordinirane i provedene akcije, policijske snage unutar BiH pokazale su visoki nivo profesionalizma, realiziranja zadataka i suradnje u koordinaciji Tužilaštva BiH, te se tužilaštvo zahvaljuje svim domaćim i međunarodnim policijskim tijelima u provođenju ove uspješne akcije na razbijanju međunarodnih lanaca krijumčara narkotika. Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, kao i otkrivanja i razbijanja organiziranih kriminalnih skupina, koje se bave krijumčarenjem teških opojnih droga", navodi se u saopštenju.