BiH
119

Hamzić: U Prijedoru napadnuti mladići zbog majice sa zastavom BiH

FENA
Prijedor
Prijedor
Delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS-a Elvedin Hamzić upozorio je danas da se moraju povećati mjere sigurnosti Bošnjaka u Republici Srpskoj da se ne bi događali slučajevi kao što je jučerašnji u Prijedoru kada su napadnuta dvojica bošnjačkih mladića samo zato što je jedan od njih nosio majicu s oslikanom zastavom države BiH.

Mladići od 20 i 19 godina su ispričali da ničim nisu izazvali reakciju dvojice gostiju lokalnog kafića u Prijedoru, koji su ih i fizički napali dok su bili u objektu i to samo zbog majice na kojoj je oslikana zastava države BiH.

Hamzić je za Fenu rekao da je danas razgovarao s napadnutim mladićima te kazao da su posljednja dešavanja potakla da se javno progovori o sigurnosnoj situaciji u tom gradu, posebno u vrijeme godišnjih odmora kada je veće prisustvo bh. građana iz dijaspore.

"Djeca su napadnuta samo zato što je jedan od njih imao majicu s obilježjem države BiH", razočarano je konstatovao Hamzić ističući da su vidne povrede kod jednog od pretučenih mladića.

Smatra da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere da se ovakve situacije ne bi dešavale.

"Pitamo se šta je s hvalama gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da je ovo najbezbjednije mjesto u RS-u", rekao je Hamzić ukazujući da su incidenti poput ovog jučerašnjeg nedopustivi.

Pozvao je policiju da pojača mjere sigurnosti, jer je ovo samo jedan od napada na Bošnjake, dok se jedan broj njih i ne prijavljuje policiji zbog straha šta bi moglo uslijediti nakon toga.

Prije petnaestak dana policiji je prijavljeno da je presretnuta svatovska kolona i napadnuti Bošnjaci u Prijedoru samo zbog istaknute zastave BiH.

Mladići koji su jučer napadnuti, u Prijedoru su na odmoru, nakon čega se vraćaju u Švicarsku, gdje su i rođeni, ali će ponijeti i traume i fizičke posljedice napada koji im se dogodio.