BiH
5

SDA Srebrenica: Pozivamo institucije RS da prestanu s progonom povratnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski odbor Stranke demokratske akcije Srebrenica zabrinut je zbog stanja u kojem su se našli povratnici u Srebrenicu.

Među povratnicima je, kažu, vidljiva zbunjenost i strah zbog pojave velikog broja policijskih službenika i stalnim uznemiravanjem, provjeravanjem i pretresima na ulicama i mjestima općine.

Pretresanje i privođenje povratnika bez razloga je, smatraju, direktan atak na povratnike i ugrožavanje njihove sigurnosti.

SDA Srebrenica naglašava da nije slučajno da 20 godina nakon genocida nad Bošnjacima Srebrenice od vojske i policije RS-a, policija privodi povratnike.

Pozivaju Međunarodnu zajednicu da danas, ako to nije učinila prije 20 godina zaštiti preživjele povratnike i osigura im život dostojan čovjeka.

Apeliraju i na institucije RS-a da prestanu s torturama koje provode nad Bošnjacima, koje su pojačane od 2012. godine, a koje su kuluminirale ovih dana.

  • U Srebrenici niko nije hapsio pripadnike Ravnogorskog četničkog pokreta koji su dan nakon dženaze paradirali gradom i vrijeđali povratnike. To za MUP RS-a nije bila prijetnja za bezbjednost, ali jesu Mirsad Sinanović i Ramo Kadrić, lideri među povratnicima. Zašto? Da bi se prepali povratnici i ponovo protjerali iz RS-a - naglasili su u saopćenju.

Bošnjaci su, podsjećaju, konstitutivan narod u RS-u i traže prava koja su zagarantirana Ustavom RS-a.

  • Nadamo se da institucije RS-a i Međunarodne zajednice ovaj put neće zakazati - naveli su.

Općinski odbor SDA Srebrenica najoštrije osuđuje napad na PS u Zvorniku koji je prijetnja za sigurnost i ustavni poredak BiH i poziva Tužilaštvo BiH i policijske organe da provedu sve neophodne dozvoljene radnje u procesuiranju i sankcioniranju svih osoba koje planiraju, zagovaraju i provode bilo kakve radnje koje se dovode u vezu s krivičnim djelom terorizma, i bilo koje radnje koje narušavaju međuljudske i međuetničke odnose.

  • Još jednom apeliramo i upozoravamo MUPRS-a da ne može obične građane samo zato što su Bošnjaci povezivati s pokretom vehabizma i nemilim događajem u Zvorniku, čime se vrši pritisak na povratnike u RS-u i samim tim se povećavaju tenzije i stanje nesigurnosti, da to prestanu i istragu i preventivu od ovakvih događaja provode profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima i procedurama - naglašeno je u saopćenju OO SDA Srebrenica.