{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Bošnjaci se nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u RS-u

F
13.8.2015. u 17:29
70
101
Salkić: Bošnjaci se nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u RS-u
70
Salkić: Bošnjaci se nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u RS-u
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić rekao je, reagujući na napad na grupu Bošnjaka u Prijedoru, da se Bošnjaci trenutno nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u tom bh. entitetu.
On je istakao da su Bošnjaci u Prijedoru napadnuti kada su pošli na posao, a da je osnovni razlog za to bilo to što su muslimani i Bošnjaci.

- Ovaj napad i niz incidenata koji su se desili u posljednje vrijeme pokazuju da se s napadima na Bošnjake u ovom entitetu očito ne prekida. Imali smo tokom ramazana više napada, napad u Vlasenici na grupu Bošnjaka u lokalnom kafiću, pa napad na čovjeka u Kotor-Varoši. Svi ovi napadi samo pokazuju da se Bošnjaci trenutno nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u ovom entitetu - naglasio je Salkić.

On smatra da su napadi posljedica konstantne diskriminacije prema Bošnjacima od Vlade RS i širenja negativne slike o muslimanima u pojedinim medijima.

- To utiče na to da svaka budala napada Bošnjaka gdje god ga sretne. Oštro osuđujem to i indikativno je da nikada ni o jednom incidentu nije bilo oglašavanje predsjednika ovog entiteta, premijerke, niti drugih zvaničnika srpskog naroda. To još više daje za pravo onima koji prave incidente da nastave s tim - istakao je Salkić.

Pozvao je Bošnjake u RS-u da budu oprezni i da postanu svjesni da žive u „takvom društvu da ih može bilo ko, bilo kada, napasti”.

- Očekujem da će MUP, bez obzira što smo nezadovoljni njegovim radom i unutrašnjom nacionalnom strukturom, da pokaže koliko toliko profesionalizma i da će vrlo brzo rasvjetliti ovaj slučaj. Pozivam i pravosudne organe da oštro sankcionišu sve one koji prave incidente, jer se ovdje može govoriti o vjerskoj i nacionalnoj mržnji. Očekujem da će organi sankcionisati i izreći najdrastičnije moguće kazne počiniocima kako bi preventivno djelovali na sve druge koji imaju namjeru da to isto čine, a svjedoci smo da ima takvih - rekao je Salkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: