{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžiomerović: Zvanična politika RS-a pravi potpuni haos i probleme povratnicima

4.6.2014. u 21:47
22
128
Hadžiomerović: Zvanična politika RS-a pravi potpuni haos i probleme povratnicima
22
Hadžiomerović: Zvanična politika RS-a pravi potpuni haos i probleme povratnicima
Mujo Hadžiomerović
Ustavni sud Republike Srpske odlučio je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda tog entiteta za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS koji je NSRS usvojila 10. aprila
"Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS u svom zahtjevu je naveo da se povreda vitalnog interesa u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS očituje, između ostalog, u tome što se osporeni Zakon 'ne oslanja' na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi s pitanjem oduzimanja državljanstva onako kako to delegati ovog Kluba smatraju da bi ta rješenja trebala biti normirana", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS-a.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović za Klix.ba je kazao da ne očeju pozitivnu odluku Ustavnog suda u korist Kluba, ali da je potrebno ispoštovati sve prethodno kako bi se o ovome odlučivalo na Ustavnom sudu BiH.

"Nismo se složili sa nekoliko članova u tom Zakonu i naravno da smo se odlučili na ovu inicijativu ocjene ustavnosti i zakonitosti, jer imamo mnogo elemenata. Od Ustavnog suda ne očekujemo pozitivnu odluku, jer evo se dešavalo i proteklih godina da se prihvati zahtjev, a onda oni to odbiju kasnije, odnosno daju negativno mišljenje po nas. Podsjećam da Ustavni sud RS-a radi po neustavnom Poslovniku, što ima posljedice i na odluke. U svakom slučaju mi moramo proći i sudstvo u entitetu, kako bi se stekli uvjeti da idemo na Ustavni sud BiH", kaže Hadžiomerović.

Zvanična politika u ovom entitetu, odnosno njihov odgovor ovim Zakonom i Odlukom Vlade RS-a o prebivalištu, je zapravo odgovor na djelovanje nevladinih organizacija, kaže naš sagovornik, te dodaje da se ovdje radi o birokratskim mjerama koje isključivo imaju za cilj stvaranje problema povratničkoj populaciji pri dobijanju ličnih dokumenata.

"Evo samo jedan član, a to je član 40. u ovom Zakonu kaže, odnosno kroz njega zakonodavac se brine o drugom i trećem koljenu potomaka onih koji su imali državljanstvo Kraljevine Jugoslavije, odnosno brinu da oni ne izgube državljanstvo, a za građane koje su protjerali u ratu ne mara, naravno. Da smo reagovali na više od 50 članova amandmanski, onda bi zasigurno na ovaj član reagirali time da bi tražili da se ugradi i osmanski period, pa kad su već unijeli glupost u Zakon, neka onda bude kompletna. Nevjerovatno čime se sve zakonodavac služio da oteža život povratnicima i da ih dovedu u situaciju da dignu ruke i kažu kako nema suživota", navodi Hadžiomerović.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a smatra da se i sve odluke Ustavnog suda tog entiteta mogu smatradti neustavnim s obzirom da je i Poslovnik o radu takav.

"Zvanična politika u RS-u zaista u ovom pogledu pravi potpuni haos. Preblemi na terenu su veliki. Oni čije su lične karte već istekle imaju problem, jer se sada mora u skladu s Odlukom Vlade RS-a provesti procedura provjere prebivališta. Iskreno se nadam da će apelacija koju je podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Ustavnom sudu BiH dati rezultat, a radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke Vlade entiteta RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a od 17. aprila 2014. godine. Nadam se da će se ona biti stavljena van snage", kazao je Hadžiomerović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: