BiH
22

Hadžiomerović: Zvanična politika RS-a pravi potpuni haos i probleme povratnicima

Piše: E. G.
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Ustavni sud Republike Srpske odlučio je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda tog entiteta za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS koji je NSRS usvojila 10. aprila

"Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS u svom zahtjevu je naveo da se povreda vitalnog interesa u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS očituje, između ostalog, u tome što se osporeni Zakon 'ne oslanja' na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi s pitanjem oduzimanja državljanstva onako kako to delegati ovog Kluba smatraju da bi ta rješenja trebala biti normirana", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS-a.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović za Klix.ba je kazao da ne očeju pozitivnu odluku Ustavnog suda u korist Kluba, ali da je potrebno ispoštovati sve prethodno kako bi se o ovome odlučivalo na Ustavnom sudu BiH.

"Nismo se složili sa nekoliko članova u tom Zakonu i naravno da smo se odlučili na ovu inicijativu ocjene ustavnosti i zakonitosti, jer imamo mnogo elemenata. Od Ustavnog suda ne očekujemo pozitivnu odluku, jer evo se dešavalo i proteklih godina da se prihvati zahtjev, a onda oni to odbiju kasnije, odnosno daju negativno mišljenje po nas. Podsjećam da Ustavni sud RS-a radi po neustavnom Poslovniku, što ima posljedice i na odluke. U svakom slučaju mi moramo proći i sudstvo u entitetu, kako bi se stekli uvjeti da idemo na Ustavni sud BiH", kaže Hadžiomerović.

Zvanična politika u ovom entitetu, odnosno njihov odgovor ovim Zakonom i Odlukom Vlade RS-a o prebivalištu, je zapravo odgovor na djelovanje nevladinih organizacija, kaže naš sagovornik, te dodaje da se ovdje radi o birokratskim mjerama koje isključivo imaju za cilj stvaranje problema povratničkoj populaciji pri dobijanju ličnih dokumenata.

"Evo samo jedan član, a to je član 40. u ovom Zakonu kaže, odnosno kroz njega zakonodavac se brine o drugom i trećem koljenu potomaka onih koji su imali državljanstvo Kraljevine Jugoslavije, odnosno brinu da oni ne izgube državljanstvo, a za građane koje su protjerali u ratu ne mara, naravno. Da smo reagovali na više od 50 članova amandmanski, onda bi zasigurno na ovaj član reagirali time da bi tražili da se ugradi i osmanski period, pa kad su već unijeli glupost u Zakon, neka onda bude kompletna. Nevjerovatno čime se sve zakonodavac služio da oteža život povratnicima i da ih dovedu u situaciju da dignu ruke i kažu kako nema suživota", navodi Hadžiomerović.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a smatra da se i sve odluke Ustavnog suda tog entiteta mogu smatradti neustavnim s obzirom da je i Poslovnik o radu takav.

"Zvanična politika u RS-u zaista u ovom pogledu pravi potpuni haos. Preblemi na terenu su veliki. Oni čije su lične karte već istekle imaju problem, jer se sada mora u skladu s Odlukom Vlade RS-a provesti procedura provjere prebivališta. Iskreno se nadam da će apelacija koju je podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Ustavnom sudu BiH dati rezultat, a radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke Vlade entiteta RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a od 17. aprila 2014. godine. Nadam se da će se ona biti stavljena van snage", kazao je Hadžiomerović.