BiH
64

Gužve i dalje problem: Usporeni radovi u Buća Potoku zbog nedostatka materijala

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Safeta Zajke i Šeste transverzale, kod benzinske pumpe u Buća Potoku, još uvijek traju. Iako je bilo planirano da sve bude završeno u novembru, to se vjerovatno neće desiti. Problem je nastao zbog nedostatka materijala kojeg nema u našoj zemlji te se mora naručivati iz inozemstva.

Ono što predstavlja problem su gužve u ulici Safeta Zajke, pogotovo u jutarnjim satima kada se formiraju kolone duge i nekoliko kilometara, a prijevoz do centra grada traje najmanje sat vremena.

Haris Ljutić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, koja je investitor radova, nam je kazao da su urađeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže, struja i telefon.

Problem je nastao kod postavljanja vodovodne cijevi, takozvane 'sedamstotke'.

"Materijal je nabavljen, ali nemamo spojni materijal koji spaja cijevi. Materijal nemamo zbog nedobijanja saglasnosti KJKP Vodovod i Kanalizacija, pa smo morali ponovo naručivati dijelove kojih nema na našem tržištu. To se radi po posebnim nacrtima i posljednja informacija je da je taj materijal poslat. Imamo zastoj zbog dešavanja u Evropi, ali očekujemo da bi to trebalo stići do kraja sedmice. Zbog toga su se radovi odužili", rekao nam je Ljutić.

Dodao je da se završetak radova očekuje uskoro, a to zavisi od toga kada će potrebni materijal doći. Nakon toga će uslijediti uklanjanje semafora i spuštanje terena na projektovani nivo, čime će biti završeni građevinski radovi. Planirano je da se prvi sloj asfalta stavi do većeg snijega.

Sve saobraćajnice koje se trebaju uklopiti u kružni tok će biti urađene i spojene u sekundarnu mrežu koja će se uklopiti u kružni tok.

"Na kružnom toku će biti uklonjeni svi semafori i saobraćaj će se regulisati isključivo kružnim tokom. Na skretanju iz ulice Safeta Zajke prema Adema Buće semafor će ostati, a ostat će i semafor na spoju ulica Safeta Zajke i Dolačka", pojasnio je Ljutić.

Urađeni su novi ivičnjaci i trotoari i položena je drenaža. Urađen je i dio nove trase ulaza u Tuzlansku ulicu, koja ide iznad stambenih zgrada i direktno će biti spojena sa kružnim tokom.

Na kružni tok se spajaju ulice Alije Kučukalića, Safeta Zajke i Tuzlanska ulica, a kompletan projekat će koštati oko 2,2 miliona KM. Investitori radova su Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad. Izvođač radova je Euro-asfalt.