BiH
70

Počinju intenzivni radovi na završetku kružnog toka u Buća Potoku

Klix.ba
Nakon što su završili prespajanje glavnog potisnog cjevovoda na novoizgrađeni, radnici građevinske firme Euro-Asfalt od večeras će početi sa 24-satnim izvođenjem radova na dovršetku kružnog toka u Buća Potoku.

Radovi koji će trajati narednih sedam do deset dana, do kada bi trebao biti završen kružni tok, odvijat će se bez obustava saobraćaja.

Gradilište u Buća Potoku su danas obišli načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i izvršni direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Kenan Đipa.

Kako je ovom prilikom kazao načelnik Efendić, najkomplikovaniji dio posla okončan je sinoć i vodovodni sistem ponovo je u funkciji.

"Radilo se o jednom od najzahtjevnijih projekata, koje smo do sada relizirali, o izmještanju cjevovoda pod visokim pritiskom, čiji je radni pritisak 15 bara, koji u određenim momentima prelazi 25 bara, što govori da se radilo o veoma zahtjevnom i sigurnosno osjetljivom projektu. Prespajanje cjevovoda obavljeno je bez ikakvih problema", izjavio je načelnik Efendić.

Direktor Đipa istakao je da je izmještanje cjevovoda trajalo duži vremenski period zbog nemogućnosti nabavke materijala u BiH.

"Rekonstrukcija dijela cjevovoda DN 700 je veoma značajna za vodovodni sistem u Kantonu Sarajevo i ovom prilikom se zahvaljujem Općini Novi Grad na podršci u realizaciji ovog projekta", rekao je Đipa, dodajući da su vezivanje cjevovoda radili KJKP ViK i preduzeće Fuel Boss, koji su stručno i efikasno završili posao bez poteškoća, dok su polaganje cjevovoda vršili radnici firme Ergas i Euro-Asfalt, uz efikasnu koordinaciju uposlenika VIK-a.

Prema riječima direktora Euro-Asfalta Envera Ajanovića, u narednom periodu će se raditi zemljani radovi, gdje će se cijeli nivo saobraćajnice, na mjestu kružnog toka, spustiti za otprilike 1,5 metara, zatim će se raditi tamponiranje, postavljanje ivičnjaka, nakon čega će se pristupiti izradi i prvog sloja nosivog asfalta, dok je postavljanje habajućeg sloja asfalta, koji zahtjeva veće temperature zraka, predviđeno u martu.

Projekat izgradnje kružnog toka zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.