{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kružni tok u Buća Potoku: Gradi se nova trasa ulaza u Tuzlansku ulicu

7.10.2015. u 23:43
268
66
Kružni tok u Buća Potoku: Gradi se nova trasa ulaza u Tuzlansku ulicu
268
Asfaltiranjem preostalog dijela pješačkih staza prošle sedmice završeni su i posljednji finalni radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića i Šeste transverzale, a u toku je izgradnja i drugog kružnog toka u Buća Potoku, potvrdio je Asmir Hajlovac, šef gradilišta.
U sklopu izgradnje kružnog toka u ulici Džemala Bijedića, postojeća semaforizirana raskrsnica rekonstruisana je u kružnu, zamijenjena je kolovozna konstrukcija, te asfaltirana saobraćajnica i pješačke staze. Postavljene su horizontalna i vertikalna signalizacija, izmještene elekto-instalacije, a urađena je i dubinska drenaža i postavljeni novi ivičnjaci, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Radovi na izgradnji drugog kružnog toka na spoju ulica Safeta Zajke i Šeste transverzale, kod benzinske pumpe u Buća Potoku i izmještanje vodovodnih instalacija odvijaju se predviđenom dinamikom i bez obustave saobraćaja.

Radnici firme Euro-Asfalt na terenu su danonoćno i trenutno izvode završne radove na potpornoj konstrukciji, odnosno izgradnji potpornih zidova s desne strane saobraćajnice, iza podvožnjaka. Uklonili su stare trotoare, zbog promjene njihove pozicije, jer će se saobraćajnica na nekim mjestima proširivati.

"Rade se novi ivičnjaci i trotoari i ujedno se polaže drenaža. Osim potpornih zidova radimo iskope na pristupnoj saobraćajnici, odnosno novoj trasi ulaza u Tuzlansku ulicu, koja će ići iznad stambenih zgrada i direktno će biti spojena sa kružnim tokom. Narednih dana počet ćemo sa postavljanjem ivičnjaka prema Tuzlanskoj ulici, tako da će taj dio radova biti završen u nerednih desetak dana, kako bi mogli postaviti prvi sloj asfalta i pustiti saobraćaj novoizgrađenom pristupnom saobraćajnicom. Nakon toga moći ćemo nesmetano izvoditi radove na kružnom toku", pojasnio je Hajlovac.

Istovremeno sa navedenim radovima radi se izmještanje vodovodnih instalacija, a trenutno se radi izmještanje vodovodne cijevi FI 700.

"U toku iduće sedmice napravit ćemo privremeni kružni tok i na taj način regulisati saobraćaj. Radovi se odvijaju pored saobraćajnice, tako da saobraćaj funkcionira kao i prije početka radova", ističe Hajlovac.

Izgradnjom ova dva kružna toka uveliko će se smanjiti saobraćajne gužve na ovom području, koje su sada evidentne u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a uz to kružni tok je i s aspekta saobraćajne bezbjednosti daleko povoljniji u odnosu na klasičnu semaforiziranu raskrsnicu.

Projekat zajednički finansiraju Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: