{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gul pojašnjava tursku politiku na Balkanu i u BiH

S
21.8.2010. u 10:24
0
31
Gul pojašnjava tursku politiku na Balkanu i u BiH
0
Gul pojašnjava tursku politiku na Balkanu i u BiH
Sa sastanka u Istanbulu (Foto: Arhiv)
Predsjednik Turske Abdulah Gul će tokom zvanične posjete BiH, 2. i 3. septembra, pokušati sagovornicima da približi prirodu turske politike na Balkanu, rekao je turski ambasador u BiH Vefahan Ocak.
"Nadam se da ćemo razgovarati o turskim očekivanjima na Balkanu u doglednoj budućnosti u kontekstu prijateljstva sa BiH, ali možda važnije od svih ovih detalja je moje iskreno vjerovanje da će Gul pokušati da ubrizga veoma snažnu injekciju pozitivnog osjećaja u razumijevanju međunarodnih odnosa u ovoj državi", rekao je Ocak za "Oslobođenje".

On je ocijenio da je ova posjeta veoma važna, jer će se desiti mjesec dana prije opštih izbora u BiH.

"Mimo ovog generalnog konteksta i razgovora o izbornim očekivanjima, predsjednik Turske će razgovarati i o tome šta on lično i Turska generalno preko premijera Redžepa Taipa Erdoana i ministra inostranih poslova Ahmeta Davatoglua pokušava raditi u BiH", rekao je Ocak.

On je potvrdio da će Gul razgovarati sa predstavnicima svih strana u BiH, te da će se sastati i sa drugim političkim dužnosnicima, a ukoliko to raspored bude dozvoljavao i sa bitnim faktorima u BiH iz sektora ekonomije i biznisa.

Prema njegovom mišljenju, Gul će sugerisati svima koji su u BiH da dok god svi doprinose društvenom i političkom zajedništvu, međunarodna zajednica, a posebno Turska, biće više nego spremni da pomognu kretanje BIH naprijed u evroatlantsku i svjetsku zajednicu i u veliku zajednicu država EU.

"To je osnovna nit razmišljanja predsjednika Gula pred ovaj put", naglasio je Ocak.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da je to država koja je uvijek bila važna za Tursku.

"Dijelimo stotine godina zajedničke istorije. Beograd nam znači veoma mnogo. Smatramo da je Srbija snažan i iskren prijatelj Turskoj", naglasio je Ocak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: