BiH
0

Gul pozvao Turske privrednike i investitore da ulažu u BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Turske Abdullah Gul obratili su se danas u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" učesnicima Poslovnog foruma privrednika BiH i Republike Turske.

Silajdžić je istakao da BiH i Turska imaju izuzetne političke veze, ali da je potrebno unaprijediti ekonomsku suradnju. Privredni forum okarakterizirao je kao vrlo važan sastanak te iznio mišljenje da je najbolji način osnaživanja ekonomskih veza konstantna komunikacija bh. i turskih privrednika.

"Slažem se da je birokratija u BiH ponekad nepotrebno spora, ali vas uvjeravam da privrednici ostalih zemalja, onda kada pređu sve administrativne prepreke, itekako dobro posluju u BiH", rekao je Silajdžić.

U nastavku obraćanja potcrtao je segmente u koje turski privrednici mogu investirati poput energetskog i poljoprivrednog sektora.

"Pozivam vas da kupujete zemljište u BiH i da se uključite u projekte iz energetskog sektora. Sada je vrijeme da investirate ovdje", rekao je Silajdžić.

Predsjednik Gul podržao je Silajdžićev poziv turskim investitorima i kazao da je nezadovoljan dosadašnjim ulaganjima u našu zemlju.

"BiH je u našim srcima i mi tu ljubav i prijateljstvo koje njegujemo prema svim narodima BiH moramo pretočiti u izvanredne ekonomske odnose. Pozivam vas da odvojite vrijeme i usmjerite pažnju na BiH", kazao je Gul turskim privrednicima i investitorima.

Govoreći o preprekama koje stoje na putu razvoju ekonomskih odnosa, u prvom redu investiranju u BiH, Gul je istakao složenu administraciju, ali i donekle i ambijent koji vlada u našoj zemlji.

"BiH mora izvršiti bitne reforme, zakonodavne i ustavne promjene kako bi se integrirala u NATO i EU. Samim tim će ova lijepa zemlja steći potpunu stabilnost i imati još veću vrijednost", kazao je Gul.

Osvrnuo se na prirodna bogatstva koja posjeduje BiH, ističući vodeno bogatstvo koje se može iskoristiti na mnogo načina.

"Ova zemlja posjeduje ogroman vodeni potencijal, a Turska ima iskustva u građenju hidrocentrala i proizvodnji električne energije. Volio bih da turski investitori obrate više pažnje na ovo", rekao je Gul te istakao da će Turska investirati u BiH i na taj način pomagati ekonomsko napredovanje naše zemlje.

"Investicije koje danas uložite bit će pravovremene", dodao je Gul.

Forumu, između ostalih, prisustvuju predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, bh. privrednici te predstavnici Asocijacije izvoznika Republike Turske koja okuplja više od 50.000 turskih export kompanija.