Abdullah Gul u posjeti BiH
0

"Turska je balkanska zemlja i sa susjedima dijeli i dobro i zlo"

SRNA/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Predsjednik Turske Abdullah Gul preporučio je u današnjem razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH da se mora brzo i hrabro djelovati na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Mi imamo posebne veze sa BiH i spremni smo da proširimo postojeću saradnju, kako političku, tako i ekonomsku", rekao je Gul, dodajući da je nabolji pokazatelj kakvu važnost Turska daje međusobnim ekonomskim vezama sastav njene delegacije koja je danas došla u Sarajevo.

Gul u BiH boravi sa suprugom Hayrünnisom te velikom delegacijom sastavljenom od ministara u turskoj vladi, parlamentaraca i privrednika.

On je istakao da će biti učinjeno sve kako bi se privrednici BiH i Turske podstakli da međusobno više sarađuju.

Jednaka pažnja svim etničkim i vjerskim zajednicama u BiH

Komentarišući negativne stavove o uticaju Turske na Balkanu, Gul je naglasio da Turska poklanja istu pažnju svim etničkim i vjerskim zajednicama u BiH.

"Suština naše politike jeste uspostavljanje mira, bezbjednosti i stabilnosti, i mi smo u proteklom periodu realizovali niz pozitivnih inicijativa, a sve sa ciljem uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti, bezbjednosti u regionu", naglasio je, dodajući da je Turska balkanska zemlja i da dijeli dobro i zlo sa ostalim državama Balkana.

On je rekao da je to i bila osnova njegovog susreta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i Silajdžićem u Istanbulu, i poručio da će takvih susreta biti sve više ubuduće.

"Niko nas ne može spriječiti da međusobno sarađujemo na uspostavljanju mira, stabilnosti i prosperiteta", naglasio je Gul, ocijenivši da BiH sada prolazi kroz specifičan period, jer se približavaju izbori za koje svi žele da prođu u najboljem redu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je na sastanku velikim dijelom bilo riječi o "kišobranu" bezbjednosti koji pruža NATO i bezbjednosti uopšte u okviru evroatlantskih integracija.

On je zahvalio Turskoj za pomoć BiH na putu ka EU i NATO-u.

Prema Silajdžićevim riječima, ukupni odnosi Turske i BiH ocijenjeni su kao izuzetni, ali je konstatovano da međusobni ekonomski odosi ne prate političke.

Sastanci pa šetnja starim dijelom grada

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i potpisivanja sporazuma između njegove zemlje i BiH, predviđeno je da Gul porazgovara s kolegijem Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga će razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te se obratiti učesnicima Poslovnog foruma privrednika u Holiday Innu.

U šetnju starim dijelom Sarajeva povest će ga potom gradonačelnik Alija Behmen, a najavljeno je da će se kretati od Vijećnice do Hotela "Evropa".

Radmanović neće na iftar

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Nebojša Radmanović, saopćio je da neće prisustvovati večeri sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom. On smatra da program posjete Gula BiH nije usaglašen na propisan i primjeren način između svih predstavnika BiH, već da ga je Silajdžić samoinicijativno dopunjavao i mijenjao.

"Tako je, između ostalog, svečanu večeru, koju po ustaljenoj praksi članovi Predsjedništva organizuju za visoke zvanice iz inostranstva, preimenovao u 'svečani iftar', pretvarajući je u vjersku manifestaciju", ističe Radmanović.

On je naveo da će danas učestvovati samo u zvaničnom dijelu susreta i razgovora članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, ali ne i u ostalim sadržajima programa posjete.

Drugog dana posjete u Mostaru

Drugog dana posjete, u petak, u prijepodnevnim satima predviđeno je da se turski predsjednik u Sarajevu sastane s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, članovima Međureligijskog vijeća BiH te posjeti Turski univerzitet na Ilidži.

U poslijepodnevim satima predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Turske Abdullah Gül posjetit će Mostar. Predviđeni su susreti s gradonačelnikom Mostara i predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Mostara te obilazak starog dijela Grada Mostara i Blagaja.