BiH
0

Turski predsjednik doputovao u dvodnevnu posjetu BiH

FENA
Abdullah Gul (Foto: Arhiv)
Abdullah Gul (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prema protokolu posjete, predsjednik Gül sastat će se danas sa članovima Predsjedništva BiH, a nakon sastanka državnih delegacija dviju zemalja bit će održana ceremonija potpisivanja sporazuma između BiH i Republike Turske.

Predviđeno je da se nakon toga turski predsjednik sastane sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH te da se obrati u PSBiH. Također, sastat će se i s predsjedavajućim VMBiH Nikolom Špirićem, dok će se zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem obratiti Poslovnom forumu privrednika BiH i Republike Turske.

Drugog dana posjete, u petak, u prijepodnevnim satima predviđeno je da se turski predsjednik u Sarajevu sastane s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, članovima Međureligijskog vijeća BiH te posjeti Turski univerzitet na Ilidži.

U poslijepodnevim satima predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Turske Abdullah Gül posjetit će Mostar.

Predviđeni su susreti s gradonačelnikom Mostara i predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Mostara te obilazak starog dijela Grada Mostara i Blagaja.