BiH
7

Gratz: Vrankiću bi trebala cijela dva mandata samo za reviziju vlastitih pronevjera

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
U vezi sa imenovanjem Dragana Vrankića na mjesto generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, oglasio se Dennis Gratz, predsjednik Glavnog odbora Naše stranke.

"Glavni revizor BiH je posebno osjetljiva pozicija, s obzirom da je već decenijama jedan od najvećih problema ove države - praksa pronevjere javnog novca. Zato bismo tu morali imati čovjeka na osnovu čije profesionalne biografije možemo tvrditi da je riječ o moralno kredibilnoj osobi koja neće biti izvršilac stranačkih naloga. Dragan Vrankić je potpuna suprotnost prethodnom opisu. On ne samo da je politički ukorijenjen, jer je od rata naovamo bio HDZ-ov visokopozicionirani kadar, i ne samo da je imenovan po liniji političke podobnosti, tako što je HDZ isposlovao podršku svojih koalicionih partnera, već se za njega vezuju mnoge finansijske afere. Sjetimo se krivične prijave protiv Vrankića u vezi s transakcijama između Elektroprivrede HZ HB i preduzeća 'Mondo' koje je bilo izdašni finansijer HDZ-a. Zatim, Založbe kralja Tomislava u Čapljini, među čijim osnivačima je bio Vrankić, a kojoj su lokalne vlasti nezakonito dodijelile zgrade u državnom vlasništvu", kazao je Gratz.

Navodi da je Finansijska policija dokazala da je Općina Čapljina dala i novac za kupovinu stana Vrankiću, koji je tvrdio da je novac dobio putem kredita, ali otplata kredita nikad nije dokazana kao ni uplata 85.000 KM od strane Javnog preduzeća Urbing kojom je novopostavljenom revizoru kupljena garaža.

"Vrankić nije bio lišen ni učešća u velikoj aferi u vezi s dokapitalizacijom Energopetrola, ali posebno je indikativno, u kontekstu njegove nove funkcije, to što je davao netačne podatke o imovini. Tako, npr, u imovinskom kartonu pred izbore 2006 nije naveo da posjeduje garažu, kao ni imanje u Trebižatu i vikendicu u ilegalnoj izgradnji. Postavljanje na mjesto glavnog revizora HDZ-ovog poslušnika, koji frizira svoj imovinski karton i kojem bi trebala dva mandata samo da izvrši reviziju vlastitih pronevjera, predstavlja, uz nedavno imenovanje Nikole Poplašena, još jedan primjer sumraka svih kriterija zbog čega Parlament BiH više liči na humoristički program poput Top liste nadrealista, nego na državni parlament", zaključio je Gratz.