BiH
922

Gratz predložio Zakon o zabrani državnih poslova za rodbinu članova Vlade FBiH

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni zastupnik Naše stranke Dennis Gratz izradio je i uputio u proceduru Prijedlog zakona o zabrani zapošljavanja užih članova porodice predsjednika i potpredsjednika FBiH i članova VFBiH u javnim organima.

"Mislim da nema potrebe pretjerano objašnjavati u kojoj mjeri je zloupotreba položaja rasprostranjena praksa u bh. društvu. Samo posljednjih dana smo svjedočili tome da su djeca premijera Federacije i zamjenice premijera zaposleni u državnim agencijama, čak unatoč moratorijumu Vlade na zapošljavanje u državnom sektoru", pojasnio je.

Trenutno postoje zakonski propisi o zloupotrebi položaja i sukobu interesa, ali isti ne precizira dovoljno ovu oblast, kaže Gratz.

"Cilj Zakona koji predlažem jeste da dopuni i garantuje provedbu sankcije za zloupotrebu položaja, ali i da se uspostavi politička kultura u kojoj nosioci funkcija neće ni pomišljati da koriste funkciju za lične interese svojih bližnjih. Ako neko kaže da 'postoje već propisi', ja kao protuargument nudim stvarnost koja očigledno nije uređena tim dosadašnjim propisima i iziskuje nove, jer je korupcija toliko metastazirala da postaje transparentna", kaže Gratz.

Gratz je dodao da prijedlog predviđa kažnjavanje prekršilaca novčanom kaznom u iznosu između 50.000 i 100.000 KM za odgovorna lica koja daju posao, a između 25 i 50 hiljada za one koji posao dobiju.

Gratz kaže da ovaj Zakon ne uvodi nikakvu diskriminaciju već cilja da ukine postojeću.

"Bilo bi cinično reći da ovaj Zakon diskriminiše kćerke i sinove premijera i ministara, a da stavlja u povlašten položaj 500 hiljada nezaposlenih ljudi, koji nemaju uže rođake u vrhu vlasti. Zapravo odsustvo ovakvog zakona proizvodi diskriminaciju, ostavljajući uslove da neke poslove dobivaju samo rođaci funkcionera, dok stotine hiljada ljudi bez tih 'krvnih privilegija' bivaju diskriminisani na konkursima", kaže Gratz.

Svrha ovog zakona je, kaže Gratz, ojačati kredibilitet institucija, povećati povjerenja građana u njih i stvoriti preduslove za razvoj društva.

"Federaciji trebaju vlasti koje će provesti reforme, a te reforme su moguće samo ako njihovi nosioci budu moralni primjer. Teško je o reformama govoriti, ako se nađete u situaciji premijera Novalića da govorite mladim ljudima da ne sanjaju o državnom sektoru, a dijete vam zaposleno tokom vašeg mandata upravo tu. Vlast bez povjerenja i podrške građana nije demokratska vlast u punom kapacitetu, a ako usvojimo ovaj zakon ona će imati uslove da stekne povjerenje", kazao je Gratz.