BiH
10

Grant Općine Centar Općoj bolnici za nabavku aparata za laseroterapiju

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sebija Izetbegović potpisali su protokol o realizaciji granta kojeg je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila za potrebe te medicinske ustanove.

U saopćenju za javnost Općine Centar navodi se da se radi o 25.000 KM, a donacija će biti utrošena za nabavku aparata za laseroterapiju za potrebe Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Šefica Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju prim. dr. Svjetlana Đozić kazala je da je Opća bolnica imala stari tip aparata za laseroterapiju koji je pokvaren i nije ga bilo moguće popraviti.

"Zahvaljujući razumijevanju načelnika Dževada Bećirevića dobili smo novac za nabavku novog aparata kojeg ćemo koristiti za rehabilitaciju pacijenata ne samo s područja općine Centar nego iz cijelog grada", kazala je.

Taj aparat radi na principu foto odnosno svjetlosne terapije, a omogućava bezbolnu rehabilitaciju mekog tkiva čime smanjuje otok te oporavlja i regenerira tkivo posebno tokom postoperativnog perioda oporavka pacijenta.

Protokolom je predviđeno da Općina Centar na račun Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prebaci navedeni iznos u roku od pet dana, nakon čega će uprava te medicinske ustanove pokrenuti proceduru javne nabavke za spomenutu medicinsku opremu.

Općina Centar niz godina donira finansijska sredstva medicinskim ustanovama u cilju poboljšanja usluga koje pružaju stanovništvu.