BiH
0

Općina Centar donirala 65.000 KM KCUS-u

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević posjetio je danas Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje ga je ugostio direktor ove zdravstvene ustanove Rusmir Mesihović. Tom prilikom, Bećirević i Mesihović potpisali su protokole prema kojima je Općina Centar donirala KCUS-u 65 hiljada maraka, saopšteno je iz Općine Centar.

Navedena sredstva bit će upotrijebljena za nabavku hirurškog seta, instrumentarija za minimalno invazivne operacije na srcu, te za nabavku portabilnog ultrazvučnog dijagnostičkog sistema.

Načelnik Bećirević je naglasio da Općina Centar redovno izdvaja sredstva zdravstvenim ustanovama kako bi što kvalitetnije pružale usluge pacijentima.

"Ulaganja u medicinsku opremu su u interesu građana, a time dobija i država jer neće plaćati skupa liječenja naših pacijenata u inostranstvu. Klinički centar ima stručne kadrove, ali nedostaje aparata. Ovdje se može obaviti svaka operacija, samo je potrebna odgovarajuća medicinska oprema i instrumenti", istakao je Bećirević.

Direktor Mesihović se zahvalio Općini i načelniku Bećireviću na vrijednoj donaciji i naglasio:

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima dobru saradnju sa Općinom Centar i konstantno je poboljšava, što potvrđuje i današnja nova donacija koja je za nas od velikog značaja. Drago nam je što je Općina Centar na čelu sa načelnikom Bećirevićem socijalno senzibilna i uvijek nam izlazi u susret za nabavku neophodne opreme."

Donirana sredstva nisu jedina sa kojima će Općina Centar u ovoj godini pomoći Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Naime, u narednom periodu bit će potpisan sporazum prema kojem će Općina Centar za izgradnju podzemne garaže-skloništa izdvojiti 800 hiljada maraka. Garaža će se u slučaju potrebe, odnosno većih nesreća moći koristiti i kao sklonište gdje bi bili smješteni pacijenti.

Od 2007. godine do danas Općina Centar donirala je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu opremu vrijednu više od milion maraka.