Korištenje imena
617

Gradska uprava: Sve pravne osobe koje u nazivu sadrže riječ "Sarajevo" dužne su plaćati naknadu

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U skladu s Odlukom o upotrebi grba, imena i isticanja zastave Grada Sarajeva, sve pravne osobe dužne su platiti naknadu Gradskoj upravi ukoliko u svom nazivu koriste ime grada, grb ili zastavu.

Pravobranilac Sarajeva Sanjin Smajlović kaže da su plaćanja oslobođene samo fizičke osobe, ali pod uslovom da ne zloupotrebljavaju ime grada, dok će udruženja plaćati 100 KM godišnje, a svi oni koji su registrovani kao pravne osobe plaćat će u zavisnosti od broja zaposlenih.

Prema Članu 17. ove odluke, pravne osobe koje ostvaruju pozitivne rezultate, imaju mali obim poslovanja, produktivnosti i dobit, a koje zapošljavaju do 10 radnika, za upotrebu grba ili imena Grada Sarajeva godišnje su dužne plaćati 720 KM. Pravne osobe sa srednjim obimom poslovanja, odnosno koje zapošljavaju do 30 osoba, plaćaju 1.200 KM, dok naknada za pravne osobe koje imaju više od 30 uposlenih iznosi 4.800 KM godišnje.

"To u prijevodu znači sljedeće - da se vaš portal i dalje zove Sarajevo-x.com, vi biste se morali obratiti Gradskoj upravi i plaćati naknadu u zavisnosti od toga koliko imate radnika", kazao nam je Smajlović.

Stotinu maraka godišnje dužne su izdvojiti pravne osobe čija djelatnost nije usmjerena na stjecanje dobiti.

Podsjećamo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka jučer je za naš portal kazao da oni koji koriste ime grada u svrhu promocije Sarajeva imaju podršku Gradske uprave te da je cilj naknada obeshrabriti one koji ga zloupotrebljavaju.

Upravo to je bio razlog zbog kojeg su administratori Facebook stranica koje u svom nazivu imaju "Sarajevo" pozvani da se obrate Gradskoj upravi Grada Sarajeva kako bi se dogovorili u vezi s korištenjem imena grada.

U periodu od 1. oktobra 2016. godine do 20. septembra 2017. godine, po osnovu izdatih rješenja o upotrebi imena grada ostvaren je prihod u Budžet Grada Sarajeva u iznosu od 43.900 KM, a naknadu je plaćalo 36 kompanija i organizacija.