Dom naroda PSBiH
0

Građanima BiH dodatni rokovi za verifikaciju stare devizne štednje

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje radi omogućavanja entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

Donošenjem ovog zakona Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje koji su iskazali interes za verificiranje svoje štednje i nakon isticanja ranije definiranih rokova.

Delegati su razmatrali i Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u sudskim postupcima, ali se danas nisu izjašnjavali o njemu.

Dom je odobrio produženje amandmanske faze, a Ustavnopravna komisija je zadužena da sačini novi izvještaj.

Dom naroda je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH.

Izmjenom Zakona period zapošljavanja policijskih službenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela produžava se za dvije godine, odnosno, rok se s 31. decembra 2010. godine pomjera na 31. decembar 2012. godine.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.