{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi rokovi za verifikaciju devizne štednje

F
8.9.2011. u 16:23
0
0
Novi rokovi za verifikaciju devizne štednje
0
Novi rokovi za verifikaciju devizne štednje
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.
Cilj predloženih izmjena je da se omogući entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

Donošenjem ovog zakona Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje koji su iskazali interes za verificiranje svoje štednje i nakon isticanja ranije definiranih rokova.

Zahtjev poslanika Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića da se Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti razmatra po skraćenom postupku, nije prihvaćen, pa će predloženi zakon biti razmatran u redovnoj proceduri.

Nakon što Kolegiji nije postigao saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, poslanici danas u drugom krugu glasanja nisu podržali principe ovog zakona.

Prihvaćeni su izvještaji zajedničkih komisija oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih osoba koje osnivaju institucije BiH.

Nakon što Kolegij nije postigao saglasnosti o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu, poslanici su se danas o njemu izjašnjavali u drugom krugu glasanja i nisu ga primili k znanju.

Nije prihvaćen ni prijedlog zaključka zastupnice Aleksandre Pandurević u vezi s ovim izvještajem.

Poslanici su prihvatili Odluku o produženju mandata i izmjeni misije pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan.

Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2009. godinu.
Primljena je k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2010. godinu.

U vezi s tim usvojen je zaključak koji je predložila nadležna parlamentarna komisija da se zaduži Ministarstvo finansija i trezora BiH da u najkraćem roku izradi i dostavi informaciju o neangažiranim sredstvima po odobrenim kreditima i iznosu troškova koji se plaćaju za neangažirana sredstva.

Prijedlog zaključka koji je predviđao da se traži od Ureda za reviziju institucija BiH da u narednom periodu izvrši reviziju Centralne banke BiH nije dobio podršku poslanika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: