{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani u BiH nezadovoljni stanjem parkova

F
11.9.2012. u 14:10
0
5
Građani u BiH nezadovoljni stanjem parkova
0
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji s partnerskim nevladinim organizacijama proveo je istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u 25 općina u BiH.
Zadovoljstvo građana se ispitivalo za 16 javnih usluga: vodovod i kanalizaciju, komunalnu higijenu, javno grijanje, lokalne ulice i puteve (uključujući horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, javna rasvjeta, zelene površine i parkovi, groblja, javni prevoz, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, biblioteke, pristup internet mreži, primarnu i zdravstvenu zaštitu, socijalna zaštita i usluge šalter sale.

„S obzirom na to da je obuhvaćeno 17.000 domaćinstava ovo istraživanje predstavlja jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja stavova građana ikada provedenih u BiH. Osnovna svrha toga je unapređenje odgovornosti i efikasnosti lokalnih vlasti u pružanju javnih usluga i zadovoljavanju stvarnih potreba građana kroz aktivniju ulugu civilnog društva“, kazala je Feni menadžerica projekta iz CPCD-a Mirjana Sirćo.

Na području Općine Stari Grad, gdje je anketirano 541 domaćinstvo u svih 16 mjesnih zajednica građani su zadovoljni javnom rasvjetom i s pristupom internet mreži, dok su nezadovoljni s izgledom zelenih površina i parkova.

Pored ove općine CPCD proveo je istraživanje u još pet općina u Kantonu Sarajevo, a u saradnji s devet partnerskih nevladinih organizacija u još 11 općina: Visoko, Zenica, Brčko, Prijedor, Bosanska Krupa, Tuzla, Živinice, Zvornik, Travnik, Teslić i Srebrenik.

U Općini Vogošća stanovništvo je namanje zadovoljno sa srednjoškolskim obrazovanjem i to kada je u pitanju raspoloživost zanimanja, te prijevozom učenika. Također i u ovoj općini građani su nezadovoljni općim stanjem zelenih površina, a zadovoljstvo su iskazali i uslugama raspoloživosti grobnih mjesta, njihovim održavanjem, kao i cijenom, te dostupnošću i kvalitetom osnovnog obrazovanja.

Isto istraživanje provele su nevladine organizacije LDA iz Mostara i MDPi iz Doboja u općinama: Mostar, Jablanica, Konjic, Maglaj, Gračanica, Modriča, Derventa i Šamac.

Istraživanje, čije je aktivnosti inicirano i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH, provedeno je na osnovu naučno zasnovane PULS metodologije (Poboljšanje Usluga Lokalne Samouprave), a rađeno je u okviru projekta „Monitoring lokalnih usluga: organizacije civilnog društva, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga“.

Predstavljanjem ovih rezultata Sirćo je najavila provođenje nepristrasne kampanje zagovaranja za predstojeće lokalne izbore, gdje će u središtu pažnje biti problemi građana koje su oni sami identifikovali kao prioritete.

Tako će u narednom periodu u svih 25 općina, gdje je istraživanje provedeno biti organizirane javne tribine.

„Rezultati istraživanja treba da posluže aktuelnim nosiocima vlasti i kandidatima na predstojećim izborima, kako bi se na osnovu ovih relevantnih podataka mogli kreirati politike, koje bi doprinijele rješavanju navedenih problema građana“, poručila je Sirćo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: