Istraživanje CPCD
0

Građani u BiH nezadovoljni stanjem parkova

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji s partnerskim nevladinim organizacijama proveo je istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u 25 općina u BiH.

Zadovoljstvo građana se ispitivalo za 16 javnih usluga: vodovod i kanalizaciju, komunalnu higijenu, javno grijanje, lokalne ulice i puteve (uključujući horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, javna rasvjeta, zelene površine i parkovi, groblja, javni prevoz, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, biblioteke, pristup internet mreži, primarnu i zdravstvenu zaštitu, socijalna zaštita i usluge šalter sale.

„S obzirom na to da je obuhvaćeno 17.000 domaćinstava ovo istraživanje predstavlja jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja stavova građana ikada provedenih u BiH. Osnovna svrha toga je unapređenje odgovornosti i efikasnosti lokalnih vlasti u pružanju javnih usluga i zadovoljavanju stvarnih potreba građana kroz aktivniju ulugu civilnog društva“, kazala je Feni menadžerica projekta iz CPCD-a Mirjana Sirćo.

Na području Općine Stari Grad, gdje je anketirano 541 domaćinstvo u svih 16 mjesnih zajednica građani su zadovoljni javnom rasvjetom i s pristupom internet mreži, dok su nezadovoljni s izgledom zelenih površina i parkova.

Pored ove općine CPCD proveo je istraživanje u još pet općina u Kantonu Sarajevo, a u saradnji s devet partnerskih nevladinih organizacija u još 11 općina: Visoko, Zenica, Brčko, Prijedor, Bosanska Krupa, Tuzla, Živinice, Zvornik, Travnik, Teslić i Srebrenik.

U Općini Vogošća stanovništvo je namanje zadovoljno sa srednjoškolskim obrazovanjem i to kada je u pitanju raspoloživost zanimanja, te prijevozom učenika. Također i u ovoj općini građani su nezadovoljni općim stanjem zelenih površina, a zadovoljstvo su iskazali i uslugama raspoloživosti grobnih mjesta, njihovim održavanjem, kao i cijenom, te dostupnošću i kvalitetom osnovnog obrazovanja.

Isto istraživanje provele su nevladine organizacije LDA iz Mostara i MDPi iz Doboja u općinama: Mostar, Jablanica, Konjic, Maglaj, Gračanica, Modriča, Derventa i Šamac.

Istraživanje, čije je aktivnosti inicirano i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH, provedeno je na osnovu naučno zasnovane PULS metodologije (Poboljšanje Usluga Lokalne Samouprave), a rađeno je u okviru projekta „Monitoring lokalnih usluga: organizacije civilnog društva, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga“.

Predstavljanjem ovih rezultata Sirćo je najavila provođenje nepristrasne kampanje zagovaranja za predstojeće lokalne izbore, gdje će u središtu pažnje biti problemi građana koje su oni sami identifikovali kao prioritete.

Tako će u narednom periodu u svih 25 općina, gdje je istraživanje provedeno biti organizirane javne tribine.

„Rezultati istraživanja treba da posluže aktuelnim nosiocima vlasti i kandidatima na predstojećim izborima, kako bi se na osnovu ovih relevantnih podataka mogli kreirati politike, koje bi doprinijele rješavanju navedenih problema građana“, poručila je Sirćo.