BiH
0

Brčko: Građani nezadovoljni javnim uslugama

SRNA
Brčko
Brčko
Građani Brčko distrikta smatraju da su među 16 javnih usluga najlošiji javni prevoz u večernjim satima i predškolsko obrazovanje te dostupnost korištenja predškolskih ustanova, pokazalo je istraživanje brčanske Asocijacie za podršku i razvoj "Sistem“.

Istraživanje je provedeno metodom ankete na uzorku od 1.121 građanina, te danas predstavljeno u brčanskom Domu kulture. Direktor "Sistema" Vesna Katić kaže da su građani veoma nezadovoljni i održavanjem rijeka i potoka u mjesnim zajednicama, kvalitetom vode za piće, cijenama korišćenja vodovoda i kanalizacije, socijalnom zaštitom i pružanjem većine javnih usluga.

"Rezultati ovog istraživanja od velike su važnosti za distrikt Brčko jer smo od građana dobili povratnu informaciju o tome šta oni misle o određenim aspektima pružanja komunalnih i drugih usluga", tvrdi Katićeva.

Gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić rekao je učesnicima prezentacije da rezultati ankete upozoravaju da lokalna adminstracija mora da funkcioniše na bolji način.

Mirjana Sirćo, menadžer projekta "Monitoring lokalnih usluga: organizacije civilnog društva, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga“, kaže da je Centar za promociju civilnog društva u BiH, u saradnji sa više nevladinih organizacija proveo istraživanje stepena zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u 17 opština.

"Osnovna svrha je unapređenje odgovornosti i efikasnosti lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenju stvarnih potreba građana aktivnijom ulogom civilnog društva", napomenula je Mirjana Sirćo.