Mirna šetnja
32

Građani Tuzle nastavili borbu protiv femicida, okupljene razočarao loš odziv ljudi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Manji broj građanki i građana Tuzle danas su se okupili u centru grada kako bi se protestom pobunili protiv femicida. Ovo je još jedno u nizu okupljanja koje se organizira u gradu soli u cilju ukazivanja na važnost povećanja sigurnosti ženskih osoba, koje su nerijetko na meti nasilnika.

Okupljeni u centru Tuzle su i ovoga puta odali počast svim ženama koje su ubijene od bračnih ili vanbračnih partnera, odnosno članova svoje porodice.

Mirnom protestnom šetnjom su poručili da su promjene neophodne, ali su i ukazali na letargičan odnos građanki i građana koji počinju nijemo posmatrati na negativnu pojavu kao što je femicid.

"I ovoga puta smo se okupile kako bismo rekle: 'nijedna više', kada je u pitanju femicid, nasilja nad ženama i sve ostalo što je negativno. Međutim, moram reći da odzvanja eho koji kaže: 'bit će ih još mnogo'. Naše društvo nije pokazalo senzibilnost, tugu ili spremnost da se promijeni. Kada je riječ o nasilju nad ženama i femicidu, nalazimo se u hibernaciji, a ovo što pokušava civilno društvo je nedovoljno", kazala je Mira Vilušić iz Udruženja Horizont iz Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako je navela, kao žena se osjeća veoma ružno jer im se na današnjem skupu nije pridružio veliki broj pripadnica ženskog spola, a sve su, kako je istaknula, potencijalne žrtve.

"S druge strane, u ranijim našim okupljanjima veliku podršku su nam pružali muškarci, ali ih danas nema. Čini mi se da ovakvi oblici protesta nemaju efekta i mislim da ćemo iz civilnog sektora morati razmišljati o agresivnijim nastupima i predstavljanjima vlasti", naglasila je Vilušić.

Femicid kao takav nije uvršten u Krivični zakon Bosne i Hercegovine, a iznošenje javnih mišljenja građana često ide u smjeru osuđivanja žrtve te stavljanja fokusa na počinitelja ubistva.

"Ovdje smo na godišnjicu ubistva u Bihaću, a od tada do danas je ubijeno još šest žena u BiH. To nisu beznačajne brojke. Živimo u društvu u kojem je svaka druga žena starija od 15 godina doživjela neki oblik nasilja, kao i u društvu u kojem se za nasilje okrivljuje žrtva", navodi Selma Mustačević, koordinatorica gender programa u Udruženju Amica Educa iz Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Okupljene građanke i građani su noseći transparente u mirnoj šetnji poručili da je u našoj zemlji važna i uspostava zvanične statistike o broju ubijenih žena, a više od 70 ih je bilo u proteklih pet godina.