BiH
0

Građani Sarajeva masovno prelaze na grijanje na ugalj, okoliš sve zagađeniji

Piše: E. G.
Prezentacija Efekt koalicije
Prezentacija Efekt koalicije
U gradovima u kojima je zagađen zrak stopa prijevremene smrtnosti građana je veća za čak i do 20 posto u odnosu na one gdje to nije slučaj, podatak je na koji upozoravaju i u Efekt koaliciji, koju čini šest nevladinih organizacija iz oblasti zaštite okoliša.

BiH je jedna od zemalja u kojima se ne vodi pretjerano računa o zaštiti okoliša, a to se naročito odnosi na entitet Federaciju BiH. Posljedice loše politike u zaštiti okoliša i generalno u energetskom sektoru imali smo priliku vidjeti u proteklih nekoliko dana, kada su u većim gradovima u FBiH, poput Sarajeva, Zenice i Tuzle, zagađenja zraka bila daleko veća od dozvoljenih.

Ervin Đember iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, člana Efekt koalicije, danas je novinarima u Sarajevu kazao da je situacija sa zagađenjem zraka alarmantna, ali i to da FBiH malo šta radi da popravi stanje. Osim toga, zaštita životne sredine je nešto što je sastavni dio ugovora koji je naša zemlje potpisala sa Energetskom zajednicom čije je sjedište u Beču, a što ne provodi, pa nam prijete i sankcije.

"BiH je još 2007. potpisala taj ugovor. On sam po sebi donosi obaveze i predviđeni su rokovi u okviru kojih se one moraju ispuniti, što BiH nije učinila. Od tada u FBiH se gotovo ništa nije uradilo, nemamo zakona o energetskoj efikasnosti, zakon o obnovljim izvorima energije... Postoje određene tačke u tom ugovoru u kojima se traži da se smanji utjecaj energetskog sektora na okoliš. Svi građani su primijetili posljednjih dana zagađenje, a ono dolazi od energetskog sektora i zagađuje zrak, vodu i zemlju", kaže Đember.

Energetski sektor mora napraviti pozitivne promjene, odnosno to moraju učiniti prije svega resorna ministarstva, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

"FBiH ima strategiju energetskog sektora pripremljenu, ali ona nije usvojena, pa su neke stvari u već prevaziđene. Naš stav je da treba usvojiti novu strategiju koja će pratiti tokove koje nalaže ugovor o Energetskoj zajednici, a to je da se poštuju pravila zaštite životne sredine vezano za proizvodnju energije, naročito iz fosilnih goriva i uglja. Efekt koalicija nije protiv proizvodnje, ali se mora promjeniti način na koji se taj energent, ugalj, koristi", navodi Đember.

Budući da je plin izuzetno skup, sve više građana Sarajeva prelazi na grijanje na ugalj. Iako ne postoje velike elektrane koje zagađuju okoliš, ipak ga zagađuju građani ovakvim načinom grijanja.

"Ono što vlast treba uraditi je usvajanje novih zakona. Ministarstva energetike i okoliša moraju više sarađivati. Zakoni o energetskoj efikasnosti doprinose tome da se osnuje fond za energetsku efikasnosti, a on treba biti dostupan i građanima. Tako je u EU gdje država podstiče građane da smanje potrošnju energije i da utječu na okoliš smanjenjem emisije ugljen dioksida", navode u Efekt koaliciji.

BiH ne poštuje rokove, pa joj prijeti isključenje iz Energetske zajednice, a to će donijeti i neke posljedice. Primjera radi, nećemo moći izvoziti električnu energiju ukoliko se to desi, a plaćat ćemo i dodatne kazne.

U Efekt koaliciji navode da su i zemlje EU morale promjeniti svoj energetski sektor, što će morati i BiH. One i dalje koriste velike količine uglja, koriste i tehnologiju koja ne stvara zagađenja. Iako su to skupe promjene, one su ipak bolje nego gradnja novih energetskih postrojenja, kaže Đember.

"Naš projekat se odnosi samo na FBiH, jer u RS-u su napravili već neke pomake. Postoje problemi i u RS, ali u FBiH je dosta kritičnije", naveo je on.

Hamid Mehinović iz Centra Energis iz Sarajeva kaže da u Sarajevu građani masovno prelaze sa plina na čvrsta goriva tokom ove grijne sezone, jer je plin preskup, a to za cijenu ima zagađenje zraka.

"Na uzorku od 250 kućanstava došli smo do podatka da je njih 84 posto prešlo na ugalj, što je zabrinjavajuće. Razlozi su uglavnom finansijske prirode", naveo Mehinović.

Projekat Efekt koalicije se finansira iz IPA fonda 2012. Koalicija je također predvidjela i mjere koje treba poduzeti u cilju zaštite okoliša te će ih predstaviti resornim institucijama.