Pali s Maerskovog broda
59

More na špansku obalu izbacilo milione plastičnih peleta, stanovnici strahuju od ekološke katastrofe

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Zajednice duž obale sjeverne Španije strahuju od ekološke katastrofe nakon što je more na obalu izbacilo milione sićušnih plastičnih peleta, koji su pali s broda.

Vjeruje se da je više od 1.000 vreća plastičnog peleta palo s broda Toconao koji koristi danska kompanija Maersk, a to se dogodilo 8. decembra prošle godine. Stotine volontera rade na čišćenju u regiji sjeverozapadne Galicije, a uzbuna je podignuta i na obali Asturije na istoku zemlje.

U moru je navodno završilo šest kontejnera 80 kilometara zapadno od Viana do Castela na sjeveru Portugala, a jedan od njih je sadržavao najmanje 26 tona plastičnog peleta. U ostalim su bili folija, gume i paradajz sos.

Desetine priobalnih zajednica su od 13. decembra viđale "bijelu plimu" peleta kako postepeno stiže na obalu. Najgore pogođena područja su oko galicijskog lučkog grada Noia, a ribari dalje južno kod Viga traže vreće pelata koje plutaju Atlantikom iako im nemirno more otežava taj zadatak.

Javni tužioci su pokrenuli istragu, no postoji i bojazan da bi se ovaj problem mogao proširiti dalje na istok duž sjeverne obale prema Baskiji. Glasnogovornik Maerska Rainer Horn je rekao da ova brodska kompanija žali zbog incidenta te da će provesti istragu.

Sitne plastične "kuglice", koje se koriste za proizvodnju uobičajenih proizvoda poput plastičnih boca, široke su manje od 5 mm, zbog čega je čišćenje veoma težak zadatak. Volonteri su "češljali" pijesak i "procjeđivali" vodu kako bi ih pronašli i uklonili.

Regionalna vlada Galicije je optužila špansku nacionalnu vladu predvođenu socijalistima da dvije sedmice nije obavijestila lokalne vlasti, kao i da nije aktivirala plan sprečavanja zagađenja mora. Nacionalna vlada tvrdi da je podijelila informacije.

Ova kriza nastala zbog zagađenja plastikom podsjeća lokalne zajednice na najgoru ekološku katastrofu u historiji Španije iz 2002. godine, kada se raspao tanker Prestige nedaleko od obale Galacije, a iz njega potom iscurilo više od 60.000 tona mazuta duž obale ove regije.

Vlasti kažu da su plastični peleti, koji su napravljeni od PET plastike, netoksični, no postoji bojazan da bi razmjer zagađenja mogao ugroziti divlje životinje, okoliš i predstavljati rizik za ribarsku industriju u ovom području.

Grupa "Ekolozi u akciji" je saopćila da će podnijeti tužbu protiv Maerska. Životinje mogu progutati pelete, a time dati doprinos zagađenju plastikom u lancu ishrane, koji uključuje i ljude.

PET nije biorazgradiv i svaka granula će ostati vijekovima u prirodi ukoliko se ne ukloni. Godišnje se proizvede oko 300 miliona tona peleta, a vjeruje se da oko 230.000 tona završi u okeanima.

Godine 2017. je procijenjeno da se 2,25 miliona peleta prosulo u more kod njemačke obale kada je u oluji oštećen kontejner na brodu MV Trans Carrier.

Peleti koji su se prosuli kod Južne Afrike završili su na obali Australije udaljenoj 8.000 kilometara.