BiH
0

Građani nisu dužni plaćati sudske takse pri predaji podnesaka

Piše: M. B.
Odlukom Ustavnog suda BiH, svi građani KS koji trebaju pokrenuti postupak tužbe ili žalbe na Kantonalnom sudu, odnosno Općinskom sudu u Sarajevu, ne moraju platiti sudsku taksu odmah, već tokom postupka.

Kako je za Klix.ba potvrdio jedan sarajevski advokat, Općinski sud Sarajevo je od prošlog ponedjeljka počeo postupati prema ovoj odluci.

Pojedini građani kazali su nam kako ih službenici suda i dalje pitaju ili traže taksu pri predaji podnesaka (tužbe, žalbe i sl). Mnogi i ne znaju da nisu dužni platiti odmah.

"Službenici moraju primiti podnesak, a sudska taksa se naplaćuje naknadno. Nakon odluke Ustavnog suda BiH stvorila se dilema kako to interno realizirati. U tom pravcu konačno je riješenje u novom prijedlogu ili nacrtu zakona o taksama, ali nisam siguran dokle je ta procedura došla", rekao je za Klix.ba Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, te dodao kako je normalno da službenici suda pitaju za taksu, a da je na osobi koja podnosi podnesak da li će je platiti odmah ili tokom tužbe.

Prema riječima uglednog sarajevskog advokata, sudovi su dužni ispoštovati odluku Ustavnog suda, jer je ona obavezujuća, a ukoliko se od bilo koga bude zahtijevalo da plati sudsku taksu odmah, podnesak može poslati poštom.

"Ukoliko službenici i dalje traže sudsku taksu odmah, to je kršenje odluke Ustavnog suda", istakao je.

Ustavni sud BiH je na sjednici 23. novembra 2012. godine zaključio da je odredba člana 4. Zakona o sudskim taksama, kojim je određeno da sud neće poduzimati nikakve radnje ako takseni obveznik nije platio taksu propisanu zakonom i da će, ukoliko stranka preda podnesak bez takse, stranka biti pozvana u roku do osam dana uz upozorenje da će podnesak biti vraćen, "suprotna pravu na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije. Onemogućavanje vođenja postupa na podnesak, uključujući tužbu, ako nije unaprijed plaćena sudska taksa, ne predstavlja sredstvo koje je razumno proporcionalno ostvarenju legitimnog cilja, jer se na taj način potpuno ograničava pravo na pristup neotklonjive štetne posljedice, što je suprotno samoj suštini prava na pravično suđenje iz člana 6. stav I Evropske konvencije.