BiH
20

Građani nesavjesni, a općina nema novca za održavanje Parka šuma Mojmilo

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Nakon što je na portalu Klix.ba objavljeno da su građani Sarajeva iznenađeni i razočarani stanjem na Sportsko-rekreativnom centru "Park šuma Mojmilo", reagovala je općina Novi Grad.

Podsjećamo, čitatelji su pisali da je ovo izletište nadomak Sarajeva zapušteno i prepuno smeća i da se kanalizacija izliva na košakaški teren, a sve uokolo puno je smeća. Zaraslo je i puno šiblja.

Lokalitet Parka šume Mojmilo sastoji se iz dva dijela, gornjeg, gdje se nalazi eko-kuća sa okolnim prostorom, koji je u funkciji i građani ga posjećuju. On je u određenoj mjeri uređen i zaštićen od devastacije, jer je tu stalno angažovan uposlenik Lokoma, preduzeća koje upravlja parkom.

Međutim, kada je u pitanju donji dio parka, koji se ne smatra izletištem, niti ga građani posjećuju, i u koji se dolazi drugim putem, tu je proteklih godina bila postavljena ski staza sa liftom, kao i tubing staza, a za održavanje tog dijela parka bilo je zaduženo JKP ZOI'84, navode iz općine Novi Grad.

Ugovor sa preduzećem ZOI'84 je raskinut prije dvije godine, jer nije bilo dovoljno snježnih padavina niti su postojale mogućnosti da se organizira skijanje, a ni staza za tubing. Ipak, u prošloj godini je bila aktivirana tubing staza, koja je bila u funkciji dok je bilo snijega, ali većinu sezone snijega nije bilo u dovoljnim količinama.

Kada je u pitanju cijeli lokalitet Parka šume Mojmilo, Općina Novi Grad Sarajevo ima veliki problem njegovog održavanja, odnosno devastacije od nesavjesnih građana. Prije svega, u velikom dijelu odnesena je ograda, osim u onom dijelu koji se nalazi u blizini eko-kuće, koji se čuva i koji je u dobrom dijelu uređen.

Iz općine navode da donji dio lokaliteta koji je ranije održavao ZOI 84, trenutno nije uređen i nije ga moguće održavati zato što je održavanje jako skupo, a lokalitet nije ograđen. Također, nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi na pristupnom putu bez čega se ne može krenuti u bilo koje ozbiljnije ulaganje.

Općina je razmatrala mogućnost ograđivanja cijelog prostora, koje je u vlasništvu Općine Novi Grad, ali radi se o vrlo skupom projektu, navodi se u saopćenju općine Novi Grad Sarajevo.