BiH
17

Građani Sarajeva smeće iz domaćinstava odlažu u parkovske kante i na zelene površine

Klix.ba
Radnici preduzeća KJKP Park tokom zimskih dana, pored čišćenja snijega sa parkovskih staza, platoa, stepeništa, klupa svakodnevno vrše i prikupljanje i odvoz smeća sa javnih zelenih površina.

Ovih dana, tokom higijenskog čišćenja, odnosno prikupljanja smeća i sitnog otpada sa zelenih površina, čišćenja kanti za smeće, radnici Parka posebno se susreću sa problemom otpada iz domaćinstava koje građani ostavljaju na zelenim površinama ili u parkovskim kantama.

Ističu, da je taj problem posebno evidentan u užoj gradskoj jezgri i to na području općina Stari Grad i Centar.

"Odlaganjem smeća uz potporni zid pored dječijeg igrališta u ulici Branilaca Sarajeva, preko puta BKC-a hortikulturni sadržaj, koji je više puta rekonstruisan, dio žive ograde i travnjaka u potpunosti je uništen tako što građani usljed nedostatka kontejnera, ostavljaju smeće uz zid kako bi ih pokupile službe zadužene za to. Te kese vrlo često umjesto uz zid građani odlože i na zid, ali i na sadnice žive ograde i travnjak uz isti. Parkovske kante za smeće u prošle godine renoviranom dječijem igralištu na Čobaniji jutros su također bile pune smećem iz domaćinstava. Građani, vjerovatno pošto na tom mjestu nije predviđeno postavljanje kontejnera s obzirom da se radi o užoj gradskoj jezgri, u jutarnjoj žurbi odlažu u prvu parkovsku kantu na koju naiđu", navode iz Parka.

Kažu kako je problem što takav otpad psi lutalice iz parkovskih kanti vrlo lako vade i raznose po zelenim površinama, zbog svoje količine to smeće uništava i same korpe koje su kapacitetom male i zbog težine otpada dolazi do njihovog propadanja. S druge strane, kada nesavjesni građani u parkovske kante ostave pune kese smeća iz domaćinstva u istima više nema mjesta za smeće koje odlažu građani koji borave u parkovima i zbog toga dobar dio otpadaka završi na zelenim površinama.

"Ista situacija je i u Spomen parku 'Mirzi i Davorinu' , u kojem je ovih dana primijetno i uništavanje fontane, odnosno skidanje i uništavanje mermernih ploča kojima je fontana obložena. U Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH parkovske kante pune su smeća, ali ovaj put fiskalnih računa, ambalaža za pakovanje većih količina cigareta, sokova, slatkiša, koje vjerovatno radnici obližnjih trafika usljed nedostatka kontejnera za smeće ostavljaju u parkovske kante", kazali su iz Parka.

U saopćenju su naveli i kako su na Koševskom brdu nesavjesni građani izvršili orezivanje jednog stabla, kojemu su u potpunosti sasjekli krošnju, ostalo je samo deblo, a odrezane grane bačene su na zelenu površinu. Peduzeće Park jedino je ovlašteno preduzeće za orezivanje stabala na javnim zelenim površinama, i kao takvo jedino na stručan način može izvršiti orezivanje grana i krošnje, a da stablo ne bude ugroženo.

"Usljed svih problema, koji će bit još više vidljivi na proljeće kada se otopi snijeg, preduzeće Park o svemu izvijestit će i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, Općine, ali ovim putem želi uputiti apel građanima da smeće iz domaćinstava ne odlažu na zelene površine i u parkovske korpe nego na za to predviđena mjesta. Na taj način štite i čuvaju zelene površine, kao i finansijska sredstva koja umjesto što se ulažu u rekonstrukciju uništenih zelenih površina i hortikulturnih sadržaja trebaju biti utrošena u izgradnju i podizanje novog zelenila", naveli su izu ovog preduzeća.