BiH
8

Zelene površine i parkovske kante zatrpane smećem iz domaćinstava

Klix.ba
(Foto: KJKP Park)
Radnici preduzeća Park i tokom zimskih dana, pored čišćenja snijega sa parkovskih staza, platoa, stepeništa i klupa, svakodnevno vrše prikupljanje i odvoz smeća sa javnih zelenih površina.

Radnici Parka navode da se susreću sa problemom otpada iz domaćinstava koje građani ostavljaju na zelenim površinama ili u parkovskim kantama. Taj problem je posebno evidentan u užoj gradskoj jezgri i to na području općina Stari Grad i Centar.

Odlaganjem smeća uz potporni zid pored dječijeg igrališta u ulici Branilaca Sarajeva, prekoputa BKC-a, hortikulturni sadržaj koji je više puta rekonstruisan, dio žive ograde i travnjaka u potpunosti je uništen tako što građani usljed nedostatka kontejnera, ostavljaju smeće uz zid kako bi ih pokupile službe koje odvoze smeće.

Te kese vrlo često umjesto uz zid završe i na zidu, ali i na sadnicama žive ograde i na travi, navode iz preduzeća Park.

Parkovske kante za smeće ispred dječijeg igrališta na Čobaniji su jutros bile pune smeća iz domaćinstava. Građani zbog nedostatka kontejnera na tom prostoru u jutarnjoj žurbi smeće odlažu u prvu kantu na koju naiđu.

Osim što takav otpad psi lutalice iz parkovskih kanti vrlo lako vade i raznose po zelenim površinama, zbog svoje količine to smeće uništava i same korpe koje su kapacitetom male i zbog težine otpada dolazi do njihovog propadanja.

Nesavjesni građani u parkovske kante ostave pune kese smeća iz domaćinstva i u njima više nema mjesta za smeće koje odlažu građani dok borave u parkovima, zbog toga dosta otpadaka završi na zelenim površinama, dodaju iz Parka.

Ista situacija je i u Spomen-parku Mirzi i Davorinu, u kojem je ovih dana zabilježeno i uništavanje fontane, tj. skidanje i uništavanje mermernih poloča kojima je fontana obložena. U Malom parku prekoputa zgrade Predsjedništva BiH parkovske kante pune su smeća, ali ovaj put fiskalnih računa, ambalaža za pakovanje cigareta, sokova, slatkiša, koje vjerovatno radnici obližnjih trafika usljed nedostatka kontejnera za smeće ostavljaju u parkovske kante.

Na Koševskom Brdu nesavjesni građani su izvršili orezivanje jednog stabla, kojem su u potpunosti sasjekli krošnju, ostalo je samo deblo, a odrezane grane bačene su na zelenu površinu. Inače, preduzeće Park jedino je ovlašteno preduzeće za orezivanje stabala na javnim zelenim površinama i kao takvo jedino na stručan način može izvršiti orezivanje grana i krošnje, a da stablo ne bude ugroženo.

Usljed svih problema, koji će biti još vidljiviji na proljeće, kada se otopi snijeg, preduzeće Park će o svim problemima izvijestiti i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općine.

Uputili su i apel građanima da smeće iz domaćinstava ne odlažu na zelene površine i u parkovske korpe, nego na za to predviđena mjesta. Na taj način štite i čuvaju zelene površine, kao i finansijska sredstva koja umjesto što se ulažu u rekonstrukciju uništenih zelenih površina i hortikulturnih sadržaja trebaju biti utrošena u izgradnju i podizanje novog zelenila.