Komotna većina u Vijeću
39

Građani Bijeljine su kaznili Miću Mićića zbog izdaje SDS-a, ali su stvarnu vlast ipak predali SNSD-u

N. V.
Milorad Dodik i Mićo Mićić na predizbornom skupu u Bijeljini (Foto: SNSD)
Milorad Dodik i Mićo Mićić na predizbornom skupu u Bijeljini (Foto: SNSD)
Kada je Mićo Mićić potpisao Sporazum sa SNSD-om bio je to dogovor u kojem gradonačelničku palicu Bijeljine konačno predaje Miloradu Dodiku. Građani nisu dozvolili da se to desi, ali jesu dozvolili da najveća stranka u RS-u ipak upravlja njihovim životima.

U Bijeljini je gradonačelničko mjesto na lokalnim izborima ponovo dobio SDS-ov kandidat, samo je to ovaj put Ljubiša Petrović, a ne Mićo Mićić koji je njihov gradonačelnik u ovom gradu bio 15 godina.

Mićiću je pomalo tijesna utrka bila i na prošlim lokalnim izborima kada je "odmetnutog" SDS-ovca Zlatka Maksimovića pobijedio za otprilike 1.000 glasova, a ove godine je sada "odmetnuti" SDS-ovac Mićić izgubio za više od 3.000 glasova.

Zbog tog gubitka stekao se utisak kao da je SNSD loše prošao u ovom gradu međutim oni i stranke okupljene u entitetsku vladajuću koaliciju definitivno će u naredne četiri godine imati vlast u Bijeljini.

"I više je nego izvjesno da će GV Grada Bijeljine biti sačinjeno od stranaka oko SNSD-a i imat ćemo zasigurno mogućnost da gledamo jako turbulentne sjednice u naredne četiri godine gdje će sa jedne strane Gradsko vijeće se zalagati za interese SNSD-a i SDSS-a, a gradonačelnik za interese SDS-a", rekao je portparol "Sjašite" kampanje Slobodan Blagovčanin.

On navodi da će zbog toga što su poluge vlasti u Bijeljini u rukama suparničkih tabora, građani ponovo ostati uskraćeni za ljude koji bi zapravo zastupali njihove interese.

"Tako ćemo vrlo vjerovatno još četiri godine imati 'EkoDeponiju' u srcu grada, na računima za vodu podjednako plaćati i račun za kanalizaciju, a izvjestan je i sve veći odlazak mladih. Naročito u Novi Sad i Beograd, po čemu je Grad Bijeljina postao prepoznatljiv prethodnih 15 godina", rekao je Blagovčanin.

Nakon što je CIK objavio rezultate o glasanju sa skoro svih biračkih mjesta u Bijeljini (96,97 posto do momenta pisanja teksta), izračunali smo koliko će koja stranka imati odbornika u Gradskom vijeću.

Od 31 vijećnika, samo SNSD ima čak osam pozicija, Mićićeva nova stranka SDSS koja je u koaliciji sa SNSD-om je dobila šest vijećnika, DEMOS četiri, PDP i SDS imaju svega po tri vijećnika što znači da će SDS izgubiti tri mjesta u Skupštini, a PDP dva. Potrebni cenzus su prešli i Socijalistička partija i DNS sa po dva vijećnika, Ujedinjena Srpska, SDA i Pokret za Bijeljinu sa po jednim vijećnikom.

Bijeljinci su izgleda prepoznali "izdaju" koju je učinio Mićo Mićić pravljenjem koalicije sa SNSD-om pa su ga tako kaznili oduzimanjem gradonačelničke pozicije, no nisu prepoznali i da je Vijeće ono što je zapravo najbitnije za njih.

"Nadležnosti govore u prilog Gradskog vijeća i u svakom slučaju bi GV upravo trebalo biti tijelo za rješavanje problema građana. Prema trenutnom stanju je izvjesno da će jedni druge blokirati u vijeću, osim kod onih odluka u kojima obje strane pronađu zajednički interes, a tada se plašim da će građani i njihovi interesi završiti u drugom planu", navodi Blagovčanin.

On još navodi da ne vjeruje u obećanja ljudi koji su godinama na političkoj sceni i godinama ne ispunjavaju obećanja, pa je stoga prema njegovom mišljenju i mala vjerovatnoća da će projekti koje je Mićič nedavno dogovorio i potpisao sa SNSD-om, biti u cijelosti ispunjeni.