Kriza u zemlji nije dovoljan razlog
0

Građani BiH koji traže azil u Švedskoj će biti odbijeni

FENA
Vlasti Švedske su zabrinute zbog porasta broja osoba porijeklom iz BiH i drugih zemalja regiona zapadnog Balkana, koje putuju u Švedsku kako bi zatražile azil.

U posljednja dva mjeseca primjećen je porast broja ovih slučajeva, saopćila je Ambasada.

Vlasti Švedske su svjesne izazova i poteškoća s kojima se suočavaju BiH i region, ali ovi uslovi nisu dovoljan razlog da bi nekome bila dodijeljena međunarodna zaštita u Švedskoj.

Osobe koje po tom osnovu zatraže azil bit će odbijene te će po hitnom postupku morati napustiti Švedsku. Neće im biti dodijeljena novčana naknada, ili neka druga naknada ili beneficija.

U tom smislu vlasti Švedske i Ambasada Švedske u Sarajevu blisko sarađuju s nadležnim organima BiH kako bi popravile situaciju. Ova saradnja je jako cijenjena i dobro funkcioniše.

"Međutim, vrata Švedske nisu zatvorena. Bezvizni režim podrazumijeva da osobe koje ispune uslove imaju pravo kao turisti ostati u području Schengena maksimalno 90 dana u periodu od šest mjeseci, da bi se susrele s rodbinom i/ili obavile posao. Također je moguće pribaviti radnu dozvolu u Švedskoj ali, u tom slučaju, potrebno je predati poseban zahtjev u Ambasadi Švedske u Sarajevu, a ovaj proces nema nikakve veze s postupkom traženja azila", pojašnjeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Već dugo vremena Švedska je značajno uključena i angažovana po pitanjima postizanja napretka u BiH uopće, te po pitanju prava manjina u BiH, a posebno u regionu, ne samo kroz aktivnosti i projekte koje provodi Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (Sida).

"Naš angažman po ovim i drugim pitanjima saradnje i pomoći BiH i njenim stanovnicima se nastavlja", saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.