Počela deportacija
0

Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH

Sarajevo-x.com
Rast broja lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine je smanjen, odnosno sveden na minimum, potvrđeno je na sastanku predstavnika Ambasade BiH u Briselu i predstavnika belgijskih imigracijskih institucija.

Tokom augusta i septembra ove godine u pojedinim državama članicama EU zabilježen je znatan porast broja lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, koji su pokušali zloupotrebom bezviznog režima ostvariti status azilanta, a poslije i status izbjeglice.

Povećanje se odnosilo na Belgiju i Švedsku. Nakon pravovremene intervencije Ministarstva sigurnosti BiH i Ambasade BiH u Briselu trend rasta je zaustavljen i sveden na minimum koji nema zabrinjavajuće okvire, soapćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Rast broja lažnih azilanata zaustavljen je i u Švedskoj, ali još uvijek ima pojedinačnih slučajeva, no i taj broj bi trebao biti smanjen u narednom periodu, zajedničkim radom bh. i švedskih institucija.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH istakli su da su u toku deportacije lažnih azilanata iz zemalja EU u BiH i da je BiH osigurala nesmetan povratak tih osoba, u saradnji sa vladama zemalja iz kojih se vraćaju.

"Sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koje su stavljene pred BiH, ispunjene su ili su u fazi ispunjavnja, kao što je uspostava elektronske razmjene baza podataka između policijskih agencija, uključujući i VSTV, koja, prema akcionom planu, treba startati u idućoj godini, kao i implementacija obaveza iz oblasti borbe protiv korupcije uspostavom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i što hitnijim usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ove Agencije", saopćeno je iz Minsitarstva sigurnosti BiH.