{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH

S
28.11.2011. u 13:35
0
1
Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH
0
Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH
Rast broja lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine je smanjen, odnosno sveden na minimum, potvrđeno je na sastanku predstavnika Ambasade BiH u Briselu i predstavnika belgijskih imigracijskih institucija.
Tokom augusta i septembra ove godine u pojedinim državama članicama EU zabilježen je znatan porast broja lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, koji su pokušali zloupotrebom bezviznog režima ostvariti status azilanta, a poslije i status izbjeglice.

Povećanje se odnosilo na Belgiju i Švedsku. Nakon pravovremene intervencije Ministarstva sigurnosti BiH i Ambasade BiH u Briselu trend rasta je zaustavljen i sveden na minimum koji nema zabrinjavajuće okvire, soapćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Rast broja lažnih azilanata zaustavljen je i u Švedskoj, ali još uvijek ima pojedinačnih slučajeva, no i taj broj bi trebao biti smanjen u narednom periodu, zajedničkim radom bh. i švedskih institucija.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH istakli su da su u toku deportacije lažnih azilanata iz zemalja EU u BiH i da je BiH osigurala nesmetan povratak tih osoba, u saradnji sa vladama zemalja iz kojih se vraćaju.

"Sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koje su stavljene pred BiH, ispunjene su ili su u fazi ispunjavnja, kao što je uspostava elektronske razmjene baza podataka između policijskih agencija, uključujući i VSTV, koja, prema akcionom planu, treba startati u idućoj godini, kao i implementacija obaveza iz oblasti borbe protiv korupcije uspostavom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i što hitnijim usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ove Agencije", saopćeno je iz Minsitarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: